Изобретиха ново лекарство за отслабване

Калина
Написана от Калина март 13, 2015 18:25

Изобретиха ново лекарство за отслабване

Акценти:

  • Кои са двата начина, които помагат при отслабване?
  • Имат ли странични ефекти тези лекарства?
  • Опасни ли са лекарствата, които помагат при отслабване?

Свързани:

Два обещаващи подхода за намиране на ефективни лекарства за отслабване, бяха представени на годишната среща на ендокринолозите.

Дадено е експирементално лекарство на някои животни и те показали драматична загуба на тегло.

Друго проучване показва, че при мъжете любовният хормон (окситоцин) намалява апетита. Според специалистите, намирането на хапче за отслабване ще е много дискутирано, още повече, че ще има и съмнения за неговите вреди.

Необходима е още много работа, за да се провери дали тези подходи крият риск за безопасността при хората, заявиха учените на конференция в Сан Диего.

Първо, екип на Houston Methodist Research Institute използва едно лекарство, което манипулира количеството енергия, изгорено от хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза.

„Това лекарство ускори метаболизма и доведе до драматично намаляване на теглото”, каза ръководителят на изследването д-р Кевин Филипс.

Химикалът GC-1 превръща бялата мазнина, която е просто енергийно депо, в кафява мастна тъкан. Този вид мазнини помагат да понижите теглото си, като изгарят калориите и ги превръщат в топлина. Тази мазнина е по-често срещана при бебетата.

При експериментите с мишки, химикалът е повишил производството на топлинна енергия, както и телесната температура на животното с  четири градуса. За две седмици, плъховете с наднормено тегло са загубили половината от мазнините в тялото си.

Д-р Филипс добавя: „Нашите данни показват, че GC-1 е ново средство за превръщане на мазнините, което може да се използва за лечение на затлъстяване и метаболитни заболявания”.

Твърде рано е да се каже, дали това химично вещество може да се използва безопасно върху хората. Прекаленото повишаване на вътрешната температура на тялото може да бъде смъртоносно.

Има и опасения, че лекарството може да бъде опасно и за други части от тялото, поради рязката промяна в килограмите.

Д-р Джейсън Уекслър, ендокринолог във Вашингтон, окръг Колумбия, коментира: „Много хора по света се опитват да отслабнат, а това лекарство ще предизвика голям интерес. Вълнението е голямо, но са нужни още изследвания, преди то да бъде пуснато на пазара.”

„Вероятно има много проблеми с безопасността и страничните ефекти, които наистина трябва да бъдат премахнати, преди терапевтичното превръщане на бялата мастна тъкан в кафява”, добави Уекслър.

Учените смятат, че използването на определен хормон, също може да помогне за отслабване. Този хормон обикновено се освобождава по време на раждането и помага на майката да създаде връзка с нейното бебе.

Единична доза от хормона, доставена на организма чрез спрей за нос преди закуска, може да намали апетита и броя на консумираните калории, показва проучване, в което участват 25 мъже.

Мъжете, участвали в проучването, консумирали 122 калории по-малко на закуска, след използването на спрея за нос.

Ако този ефект се поддържа в продължение на три хранения на ден, в период от една година може да загубите около 17 килограма, изчисляват учените.

„Още сме в началото на изследванията и за мен е много вълнуващо, защото вече се опитваме да обясним влиянието на хормона върху човека”, каза д-р Елизабет Лоусън пред ББС.

„Мисля, че със сигурност лечението на затлъстяване има потенциал, но ние се нуждаем от още изследвания, за да се уверим, че лекарството е безопасно и не води до странични ефекти”, добави тя.

 

Изобретиха ново лекарство за отслабване
4.5 (90%) 20 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 13, 2015 18:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи