Изследователите проучват ново лечение на рак, базирано на имунитета

Калина
Написана от Калина юни 30, 2015 09:10

Изследователите проучват ново лечение на рак, базирано на имунитета

Акценти:

  • Какво е най-новото лечение срещу рак?
  • Как имунната система играе роля за лечението на рака?
  • Какви са новите методи за лечение на рака?

Свързани:

Среща на изследователите от Чикаго, предадена от CNN, разкрива работата по ново оръжие в борбата срещу рака, а именно собствената имунна система на организма.

Международното проучване установява, че комбинация от две лекарства може да помогне на имунната система да се пребори с рака. За целта се използват лекарствата „Ипилимумаб“ и „Ниволумаб“, които спират смъртоносния меланом при рак на кожата в повече от 58% от случаите, въпреки опасността да се разпространи към белите дробове, черния дроб, костите, лимфните възли и мозъка. Изследването е проектирано и водено от „Memorial Sloan Kettering Cancer Center“ в Ню Йорк.

Други проучвания показват обещаващи резултати при лечение на рак на белия дроб. Изследването, представено в Чикаго, по време на годишната конференция на Американското дружество по клинична онкология е публикувано в „The New England Journal of Medicine“.

Резултатите са повече от окуражаващи и обещаващи

Според д-р Стивън О’Дей, който е експерт в Американското дружество по клинична онкология, „Лекарствата за имунотерапията са революционни при лечението на меланома, а днес учените са открили начин да ги направят още по-силни, като ги комбинират“.

„Комбинацията от „Ипилимумаб“ и „Ниволумаб“ изисква внимателно проучване на резултатите, понеже може да предизвикат повече странични ефекти, които биха могли да компенсират своите ползи за някои пациенти. Лекарите и пациентите трябва да осмислят внимателно тези съображения“, казва д-р О’Дей.

На 36% от участниците в проучването, които са приемали комбинацията от две лекарства, се е наложило да спрат терапията, поради поява на странични ефекти. И двете лекарства са собственост на глобалната биофармацевтична компания „Bristol-Myers Squibb“, която е спонсор на изследването.

Говорителката на Американският център за изследване на рака, Нел Бари определя резултатите като много окуражаващи и обещаващи, предаде CNN.

Според нея, въпреки прогреса при създаването на нови лекарства, химиотерапията и лъчетерапията ще останат жизненоважни процедури за подобряване на състоянието на пациентите. Тя казва, че на изследователите предстои дълъг път, преди да увеличат процента на преживяемост чрез имунотерапия и да понижат страничните ефекти като възпаление на стомаха и червата, които са достатъчно сериозни, за да изискват хоспитализация, каза тя.

Според д-р Джеймс Ларкин, водещият автор на проучването на меланома, резултатите ще се променят в хода на изследването. Пред британския вестник „The Telegraph“, споделя: „Виждали сме тези лекарства, работещи в широк спектър при различни ракови заболявания и мисля, че ние сме в началото на нова ера в борбата с рака“.

Според изказване на Нел Бари, имунотерапията може да даде надежда на хората, които страдат от ракови заболявания, изключително трудни за лечение като например меланома, който е в напреднал стадий при рак на белия дроб или рак, който се е разпространил в целия организъм. Тя казва: „Ние не търсим друго оръжие в арсенала“.

Предимството на имунотерапията се състои в това, че при раковите заболявания за разлика от останалите болести, болестта се развива, като използва собствените клетки на организма. Това е причината имунната система да не може да разпознае раковите клетки, понеже не ги определя за чужди. Целта на изследователите е да открият начин да отключат имунната система, като използват комбинацията от лекарства, които са доказали ефективността си при борбата с коварната болест.

Изследователите проучват ново лечение на рак, базирано на имунитета
4.5 (90%) 20 глас[а]

Калина
Написана от Калина юни 30, 2015 09:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи