Изцелението от HIV все по-близо – вирусът напълно изчезна от кръвта на британец

Мария
Написана от Мария октомври 3, 2016 20:18

Изцелението от HIV все по-близо – вирусът напълно изчезна от кръвта на британец

Акценти:

  • Терапевтичен метод - ефективен
  • Тестове - медицински
  • Доказателства - налични

Свързани:

Британец може да стане първият човек в света, който е излекуван от ХИВ с нова терапия, разработена от екип учени от 5 британски университета.

44-годишният мъж е от 50-те участници в провеждащо се клинично изпитване на терапия, насочена към заболяването, дори и то да протича в латентно състояние.

Изследователи казват, че към момента вирусът изобщо не се открива в кръвта на мъжа, въпреки това може да се дължи на редовния прием на изписаните му лекарства.

Въпреки че ако спящите клетки са напълно премахнати, това първият напълно излекуван случай. Резултатите от клиничните изпитвания се очаква да бъдат публикувани през 2018 г.

Това е един от първите сериозни опити за пълно излекуване на ХИВ, казва Марк Самюел, директор на Националния здравен институт за клинични изпитвания.

Изучава се реална възможност за пълно излекуване на ХИВ. Това е огромно предизвикателство и все още рано да се обобщава, но прогресът е наистина забележителен.

Както бе посочено и по-горе, проучването е проведено от 5-те най-известни британски университета.

ХИВ вирусът е труден за лечение, защото въздейства на имунната система, като прониква в ДНК на Т-клетките , като последните не само не го унищожават, но и се превръщат във вирусен фактор, подпомагащ репликацията на вируса.

Съществуващите към момента терапии, които се провеждат с антиретровирусни препарати, не могат да достигнат да въздействат на спящите Т-клетки.

Новата терапия се провежда на 2 етапа. Първо, ваксина помага тялото да открие инфектираните с ХИВ вируса клетки, като може и да унищожи част от тях.

Във втората фаза, нов препарат, наречен Вориностат активира спящите Т-клетки, за да стане възможно откриването им от имунната система.

Инфектираните с ХИВ по света са около 37 милиона, и проблемът е, че около 17% от тях не знаят.

Заболяването се е превърнало в социално значимо, макар и през последните години доста да се подобри сексуалната култура на младежите, което допринесе и за ограничаване на неговото разпространение.

Социален работник от Лондон може да е първият напълно излекуван от ХИВ инфекцията, която досега се смяташе за неизлечима.

Пред британски медии 44-годишният мъж казва, че последните негови изследвания, които си направил преди няколко седмици, показват че вирусът не се открива.

И споделя още, че е взел участие в клиничните изпитвания благодарение на други хора, които са му мислели доброто. Наистина ще е огромно постижение, ако след всичките тези години, се разработи метод или цяла терапия за пълното излекуване на вируса.

И самият факт, че той става част от научен пробив, е наистина невероятен.

Професор Сара Фидлер, която е консултант по физиология на Кралския колеж на Лондон, добавя, че терапията е разработена с цел „премахване“ от тялото на всички ХИВ вируси, включително и спящите такива.

Лабораторните изследвания и наличните доказателства показват, че тази нова терапия ще е ефективна също и при хората, но все пак има притеснения, че ще е необходимо доста време, докато методът бъде официално одобрен и съответно започне да се прилага масово.

Медицинските тестове ще бъдат продължени през следващите 5 години, но за момента не е препоръчително да се спира антиретровирусната терапия, но в бъдеще, в зависимост от резултатите от тестовете, ще се стигне и до нейната замяна с разработваният по-ефективен терапевтичен метод.

Изцелението от HIV все по-близо – вирусът напълно изчезна от кръвта на британец
4.5 (89.21%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 3, 2016 20:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи