Изяждайте по 1 яйце на ден и животът ви буквално ще се преобрази

Мария
Написана от Мария януари 8, 2016 23:39

Изяждайте по 1 яйце на ден и животът ви буквално ще се преобрази

Акценти:

  • Атеросклероза - развитие
  • Мозъчна функция - подпомагане
  • Остеопороза - предпазване

Свързани:

loading...

Свикнали сме да слушаме, че яйцата са тежка храна за черния дроб, богата на холестерол. Но това е само едната им страна.
Съвременните изследвания на диетолозите потвърждават, че яйцата е необходимо да се консумират от всички.

Само хора, страдащи от диабет и алергии, са длъжни да се ограничават. За останалите тази храна е безценна.

Ето защо да включвате яйцата във вашето ежедневно меню:

1. Храна, която лесно се усвоява

Яйченият белтък се усвоява от организма на 98%. Това е отличен строителен материал за нови клетки. Важно е яйца да се ядат за растеж на мускулна маса и за поддържането и на дължимо ниво.

Употребата на 1 яйце на ден подпомага отслабването. Питателната белтъчна храна способства за бързото засищане, за понижаване на апетита и за подобряване на метаболизма.

Особено полезно е яйцата да се ядат на закуска. Това помага на организма да контролира хормона на глада грелин, да не преяждате и да се чувствате отлично.

2. Богати са на витамини

Яйцата имат в своя състав цял набор от полезни витамини. В едно яйце обикновено се съдържа витамин А – 5% от дневната норма и витамин Д – 10% от нормата за деня.

Фосфорът, желязото, цинкът, йодът, ретинолът, рибофлавинът – всички тези микроелементи присъстват в яйцата.

Ако изяждате 1 яйце всеки ден, можете и да не се безпокоите за здравето на очите си – антиоксидантът лутеин предпазва очният мускул от обусловената от възрастта дегенерация.

А витамин А спасява от кокоша слепота, в тъмното време от денонощието.

3. Яйцата предпазват от остеопороза

Твърдо свареното яйце е гаранцията, че костите ще бъдат здрави. Проблемът с крехките кости е болезнен за много хора, особено за жени след 40-годишна възраст. И от сега трябва да се пазим, за да нямаме подобни проблеми в бъдеще.

4. Подпомага функцията на мозъка

В яйцата в значителни количества се съдържа холин /витамин В4/ – вещество, което подпомага умствените функции.

Помага за подобряване на паметта, творческото мислене, за бърза реакция на дразнители. За хората, които вършат умствена работа, този витамин е просто незаменим.

Ако след 3-годишна възраст детето няма алергии, то е важно да му осигурите по 1 яйце на ден за правилно развитие на мозъка и за формиране на нормален хормонален фон.

5. Яйцата понижават риска от развитие на атеросклероза

След употребата на яйца нивата на холестерола в кръвта не се покачват. Липидните протеини с ниска плътност, тоест лошият холестерол, са уравновесени с фосфатиди – съединения подобни на лецитина.

Фосфатидите препятстват възникването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове.

По-добре е да се употребяват варени яйца без краве масло или зехтин. Това на 100% ще ви предпази от проблеми с черния дроб.

Обърнете внимание, че тънката черупка, която се пука много лесно говори за понижена хранителна стойност на яйцето. Но нейният цвят не е показател за ползата от яйцата.

Също така има значение по какъв са произведени яйцата, дали клетъчно, тоест кокошката е затворена в клетка в птицеферма и така прекарва целият си живот или е от свободна кокошка, която ако е домашна, обикаля по двора на селската къща или на голяма ферма.

Разликата е в пъти по-високата хранителна стойност на яйцата от свободно отгледаните кокошки.

Мария
Написана от Мария януари 8, 2016 23:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

loading...
loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи