Качество или количество – какво е по-важно в общуването с детето

Мария
Написана от Мария юни 2, 2015 03:29

Качество или количество – какво е по-важно в общуването с детето

Какво е по-добро за детето – когато неговата майка е до него 24 часа от денонощието или общува с него само по няколко часа дневно, но затова пък качествено? И изобщо какво е това пълноценно общуване с детето?
„Майката винаги трябва винаги да е до рожбата си, тъй като никой не може да я замени“ – смятат една значителна част от хората. „Майката е длъжна да се реализира сама и да се развива“ – считат останалата немалка част от хората. И това виждане също е справедливо. Как да откриете тази златна среда във вечната женска дилема между работата и семейството – и то така, че от майчиния компромис да не страдат най-скъпите за една жена същества, а именно нейните деца?
Въпрос на време
Най-големият проблем на всички майки е времето и по-точно неговият недостиг. И, както показва практиката, това изобщо не зависи нито от необходимостта им да работят, нито от тяхното материално положение, нито от липсата или присъствието на баби, бавачки и домашни помощнички, ни от броя на децата. Младата майка с едно единствено спокойно дете и 2 любвеобвилни баби наблизо, оплакваща се, че в нищо не успява – съвсем не е рядък случай. А майките, принудени да съвместяват възпитанието на децата с работата, изчислявайки броя на изпълнените задачи, успяват да се справят по-добре при постигането на баланса между собствената реализация и отглеждането на децата.
Това е така, защото борбата с недостигът на време е въпрос преди всичко на организация. Още повече, че с развитието на Интернет за работещите майки се появиха множество възможности за „настройване“ на графика към нуждите на детето – от надомната заетост и работата по телефона до непълна работна седмица.
Но е от изключително голямо значение майката да намери време, макар и малко, да бъде с рожбата си. Важно е също тези часове да бъдат прекарани в общуване, така че присъствието на майката да бъде действително полезно и ценно и за двамата – на детето, за да се развива, а на майката, за да се успокои и да забрави малко за трудното и усложненото си ежедневие. Но и самите „денонощни“ майки-домакини често се оплакват, че не успяват да поиграят и да се позанимават с децата си, тъй като целият им ден премива в безкрайно, чистене, готвене, пране и гладене…
Единственият изход в такава ситуация е да се постави акцент не върху количеството на времето, прекарвано с детето, а върху неговото качество. Какво е необходимо за тази цел?
„Ти си там, но не с мен…“
Качеството на родителското присъствие определено е по-важно от количеството. Времето, необходимо на детето за общуване с възрастни хора, изобщо с възрастта намалява – колкото по-голямо става детето, толкова по-малко то се нуждае от такава комуникация. Максимална потребност от това майка му да се намира в близост до него, детето изпитва до 3-тата си година. Сред перинаталните психолози съществува понятието диада –силно привързана двойка, която представлява всъщност майката и малкото дете. Разбира се, всичко е индивидуално и на някои деца тесният контакт с тяхната майка им е необходим и в много по-късна възраст. А има и деца, които не се пускат на детска градина, защото не могат да се отделят от майката си, като при някои хора тази привързаност е възможно да продължи до зряла възраст.

Качество или количество – какво е по-важно в общуването с детето
4.5 (90.75%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 2, 2015 03:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи