Кафето пази жените от старческо оглупяване

Мария
Написана от Мария октомври 1, 2016 19:05

Кафето пази жените от старческо оглупяване

Акценти:

  • Кафе - деменция
  • Патологии - възраст
  • Превенция - гледна точка

Свързани:

Днес е международният ден на кафето, а какъв по-добър начин да го отпразнуваме, като ви съобщим положителна новина за една от най-популярните топли напитки не само у нас, но и по целия свят.

Ново изследване показва, че по-възрастните жени, които пият по 2 или 3 чаши кафе дневно може да са изложени на по-нисък риск от деменция и други форми на старческо отслабване на паметта.

Изследователи отдавна твърдят, че кофеинът, който е лек стимулант, който се съдържа в кафето, чая и колата, е полезен за ума.
Например, проучване публикувано през 2014-та, разкрива връзка между пиенето на кафе и дългосрочното подобряване на паметта.

В най-новите научни констатации се представят доказателства, че кофеинът наистина е полезен за мозъка, които са следващи тези, в които се посочва, че стимулантът може да помогне за задържане на когнитивните нарушения в напреднала възраст.

Резултатите се основават на анализа на 6467 жени на 65 и повече години , които са участнички в по-мащабно проучване.
Уникалното на това проучване е, че дава възможност да се изследва връзката между приемът на кофеин и деменцията.

По-високият прием на кофеин намалява риска от отслабване на умствените способности и от деменция
Учените анализирали приемът на кофеин на участниците, които трябвало да попълват анкети, с които отговаряли на въпроси – колко кафе, чай и кола пият.

В сравнение с жените, които приемат по-малко кофеин, определен в проучването като по-малко от 64 мг дневно, тези, които употребявали повече – над 261 мг дневно, били с 36% по-нисък риск от деменция или отслабване на умствените способности с напредването на възрастта.

Учените отбелязват, че 261 милиграма кофеин се равняват на 2 или 3 чаши кафе дневно, но не от малките чашки, а от големите , които са за вода – около 250 мл, или 5-6 чаши черен чай.

Констатациите на учените запазили своята достоверност, след като биливзети предвид многобройните възможни изкривяващи резултатите фактори, сред които възраст, тегло, раса, индекс на телесната маса, тютюнопушене, прием на алкохол, депресия, високо кръвно налягане, хигиена на съня и анамнеза за хронични заболявания.

Авторите обаче отбелязват, че тяхното проучване не може да установи директна връзка между приема на кофеин и намаленият риск от деменция, нито пък констатациите могат да бъдат генерализирани и за мъжете.

Все пак учените вярват, че проучването все повече ни доближава до установяване на факта, че кофеинът наистина може да подобри умственото здраве и дава насоки за бъдещи изследвания с цел установяване на реално съществуваща асоциация.

Потенциалният защитен ефект на кофеина най-вероятно идва от блокирането на аденозин А2А рецептори, чиято експресия и функция стават анормални, както при нормално стареене, така и със свързаните с възрастта патологии.

Като заключение авторите посочват, че въпреки необходимостта от още проучвания с цел установяване на достоверността на получените от тях данни, проведеното от тях изследване e важно за определянето на какво количество кофеин е свързано с подобряване на умствените способности не само от гледна точка на превенцията, но също и за по-доброто познаване на механизмите, които обуславят развитието на деменция и нарушаването на умствените способности с напредването на възрастта.

От гледна точка и на социалната значимост на тези заболявания, проведеното изследване в действителност не е лишено от смисъл и допринася за установяването на все повече полезни свойства на кафето.

Кафето пази жените от старческо оглупяване
4.7 (94.78%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 1, 2016 19:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи