Кафяво течение

Мария
Написана от Мария юни 3, 2015 07:35

Кафяво течение

Акценти:

  • Кафяво течение - задължителен преглед
  • Колпоскопия
  • Лабораторни изследвания - влагалищно течение

Свързани:

Теченията са нормално и физиологично явление за организма на всяка жена. Възможно е те да променят своята интензивност, гъстота и цвят в зависимост от фазата на менструалния цикъл, но се появяват винаги.

Естествените физиологични течения на здравата жена нямат никакъв цвят – могат да бъдат прозрачни или белезникави в зависимост от фазата на цикъла, нямат миризма, възможно е да има такава, но тя е слаба, естествена и в никакъв случай не е неприятна.

Всякакви отклонения от нормата, появата на обилни, обагрени течения или пък кръвотечения, а също и такива с неприятна миризма са повод да бъде потърсена гинекологична помощ, тъй като много от възпалителните и инфекциозни заболявания се проявяват именно чрез този симптом.

Тревожен симптом са кафявите течения. Това е повод незабавно да бъде потърсена лекарска помощ. Гинекологът ще назначи редица диагностични изследвания, за да е възможно да установи причината за поява на течения с такъв цвят.

Кафяво оцветяване те придобиват при попаднали в тях частици кръв или сукървица, тоест телесна течност, съдържаща кръв, което е признак за патология на женските полови органи.

Причини за поява на кафяво течение

Възможно е да са много различни, но всички те са опасни за организма и могат да бъдат:

• Инфекциозни заболявания, предавани по попов път;
• Възпалителни процеси в органите на малкия таз;
• Начало на менопауза;
• Рак на шийката на матката;
• Извънматочна бременност;
• Страничен ефект от прием на медикаменти;

Най-честите причини за поява на кафяви влагалищни течения са патологии на ендометриума, на лигавицата на матката, тоест ендометрит.

Симптомите на това заболяване са както теченията с кафяв цвят с неприятна миризма, които могат да се появяват преди и след менструалното кръвотечение, а също и във всеки друг ден от цикъла.

Този симптом се съпровожда с дърпащи болки в долната част на корема. Опасността от това заболяване се състои във вероятността то да премине в хронична форма.

Хроничният ендометрит поставя под заплаха протичането на бременността. Оплодената яйцеклетка се закрепва именно към ендометриума, затова ако лигавицата на матката е засегната от заболяването, е възможно да възникнат проблеми.

Кафявите течения могат да бъдат също и симптом на патология на шийката на матката. Това е специфичен орган, който няма нервни окончания – това е предвидено специално от природата, в противен случай жените биха умирали при раждане от болкови шок.

Затова ако в шийката на матката започнат някакви патологични процеси – жената не чувства болка и други неприятни симптоми.

Необичайни течения могат да възникнат при ендометриоза на маточната шийка, а също и при други заболявания, включително и при онкологии.

Диагностика и лечение

Тъй като причините за възникването на това явление могат да бъдат различни, то задължително е необходима консултация с гинеколог, който да установи заболяването, предизвикващо появата на необичайни течения.

Само правилно поставената диагноза ще позволи назначаването на ефективна терапия.

Обикновено се използват следните диагностични методи

• Визуален преглед;
• Колпоскопия;
• Ултразвуково изследване на половите органи;
• Лабораторни изследвания за откриване на заболявания, предаващи се по полов път;
• Вземане на проби за определяне на състоянието на вагиналната микрофлора;

Важно е да се отбележи, че при кафяво влагалищно течение в никакъв случай не следва да се отлага посещението при гинеколог. Ако симптомите затихнат това не означава, че заболяването, което ги е предизвикало е преминало.

Кафяво течение
4.5 (89.03%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 3, 2015 07:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи