Как алкохолът влияе на нивата на кръвната захар

Мария
Написана от Мария септември 20, 2016 10:08

Как алкохолът влияе на нивата на кръвната захар

Акценти:

  • Ефективност - инсулин
  • Напитки - предпочитане
  • Влияние - кръвна захар

Свързани:

Много мъже, а напоследък и доста жени, са свикнали да пият по чаша вино, когато вечерят. Или пък сядат на по бира или нещо по-твърдо – уиски, ракия, водка, след работа с приятели.

Истерията, която предизвика в медиите домашната ракия, е сигурно доказателство, че българинът обича да си пийва твърд алкохол.

И за много от нас чаша твърд алкохол не представлява проблем, въпреки това обаче алкохолът може да се отрази на нивата на кръвната захар и да изложи здравето на риск. И затова е важно да се знае как алкохолът влияе на концентрациите на глюкоза в кръвта.

Какво всъщност е алкохола?

Напитка, която се получава от ферментация на дрожди, захари и скорбяла. Плодове, зеленчуци, добавки и други продукти се добавят към алкохола, за да му придадат различен цвят, вкус и аромат.

Депресант е и се класифицира като „седативно-хипнотично средство“, защото потиска централната нервна система. Всеки телесен орган може да бъде засегнат от алкохола. След като се консумира, бързо се абсорбира от стомаха и от тънките черва в кръвния поток.

При средностатистическия човек черният дроб може да обработва около 50 мл твърд алкохол на час. А когато това количество бъде надвишено, тогава алкохолът циркулира чрез кръвния поток из цялото тяло.

Количеството, което не преработено от черния дроб, се ексретира от белите дробове и бъбреците в урината и чрез потта, затова от човек, прекалил с твърдите напитки, започва да се носи специфичната миризма на алкохол.

Алкохолът и нивата на кръвната захар

Здравето играе съществена роля на това как човекът ще реагира на алкохола. Болните от диабет и тези с други нарушения на нивата на кръвната захар трябва да бъдат внимателни, когато употребяват алкохол.

Употребата на твърди напитки може да повлияе на хормоните, които регулират нивата на кръвната захар и съответно я поддържат на нормални стойности.

Тези, които често пият и прекаляват с алкохола, могат да изчерпят енергийните запаси на организма в рамките на няколко часа.

Прекаляването с алкохола понижава ефективността на инсулина. И последствията са по-висока кръвна захар. Доста хора, които страдат от алкохолно увреждане на черния дроб или имат нетолерантност към глюкозата или диабет.

Според клинични изследвания, нормалните нива на кръвната захар са в рамките на 70-100 мг на децилитър кръв. Докато при диабетиците този показател е над 126 мг.

Хората с проблеми с кръвната захар трябва да не смесват алкохола, а също и да пият коктейли. Тези напитки са често пълни със захар и съдържат празни калории, което вдига нивата на кръвната захар.

Американската асоциация на диабетиците препоръчва на хората с това заболяване да следват следните препоръки що се отнася до употребата на алкохол:

• Жените не трябва да пият повече от 1 питие дневно;
• За мъжете не се препоръчват повече от 2 на ден;
• Не се употребява на празен стомах или когато нивата на кръвната захар са ниски;
• Да не се замества хранене с алкохол, тоест при изчисляване на калорийния прием алкохолът не трябва да се включва като въглехидратна храна;
• Твърдият алкохол се пие бавно и на малки глътки;
• Трябва да се поддържа и нивото на хидратацията, като може да се постигне с обикновена вода с нулева калоричност или с газирана такава;
• За предпочитане са светлите бири и бялото вино.

Как алкохолът влияе на нивата на кръвната захар
4.5 (90.31%) 64 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 20, 2016 10:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи