Как биологичните цикли влияят на вашия организъм

Мария
Написана от Мария юни 5, 2015 23:58

Как биологичните цикли влияят на вашия организъм

Акценти:

  • Фаза на умора
  • Период на висока продуктивност
  • Водни процедури - ободряване

Свързани:

В съвременната медицина съществува понятието биоцикли. Всички тези сложни процеси, които се случват в нашия организъм ден след ден, имат свой цикъл, с начало, развитие и затихване.

Навярно всеки човек е забелязвал, че през определено време от деня по-добре му върви физическият труд, а в друго повече му спори умствената дейност, в някои дни постоянно му се иска да хапне нещо, а други дори не желае и да погледне храна.

Всички тези изменения са обусловени от биомеханизмите на ендокринната и нервната система на човека, да не се изтощава нашето тяло и да функционира добре. Влиянието на биоциклите върху човешкия организъм не е научна фантастика и е напълно доказано и обяснимо от научна гледна точка.

Развитието и ходът на биологичните цикли пряко зависи от факторите на външната околна среда.

Върху протичането на процесите въздействат множество екзогенни променливи като например смяна на ден и нощ, разположението на човека в определен часови пояс, температура на средата, в която той се намира, звукове, светлина, емоционално влияние, което му оказват околните.

По-долу разглеждаме по-подробно най-разпространените смени на тонуса на организма.

Биоцикъл на деня

За начален негов момент се смята моментът преди събуждането на човека, приблизително това е времето между 4 и 5 часа.

През това организмът се приготвя за предстоящото събуждане. Дългите фази на съня се сменям с по-кратки, постепенно в тонус навлиза скелетната мускулатура, активизира се стомашно-чревния тракт, отделителната система, увеличава се синтезът на активни хормони като кортизол и адреналин.

Освен това незначително се покачва артериалното налягане и за по-доброто снабдяване на мозъка с хранителни вещества се увеличават депата на глюкозата.

Действията, които се случват навън с развиделяването увеличава активността на всички процеси.

При пробуждане организмът все още изпитва определена недостатъчност, човек има усещането, че не се е наспал, въпреки че е прекарал в сън достатъчно време. В този момент се налага ободряване.

Водните процедури като измиване и душа, чашата кафе или чай бързо повишават тонуса на организма, подготвяйки го за предстоящия ден.

След като човек се ободри навлиза в достатъчно продължителната фаза на добра продуктивност. Съществува поговорката „утрото е по-мъдро от вечерта“, тя добре характеризира състоянието, през което обикновено преминаване от 8 до 12 часа през деня.

През това време за повечето хора всякакъв вид труд е продуктивен и то без особени усилия, активността на хормоните им е на най-високото ниво.

Много добре функционира и краткосрочната памет, което спомага за бързо и качествено изпълнение на умствена работа. Физическият труд през тази част от деня също е много продуктивен.

След това тялото ни навлиза в неголяма фаза на изтощение, влиянието на биоциклите върху този етап се характеризира с известно забавяне на всички процеси.

Естествено е след фазата на активните процеси да последва фаза на отдих. Обикновено този етап на забавяне продължава от 12 до 14 часа. През този период повечето обядват, излизат в почивка.

След това организмът отново навлиза в състояние на тонус и е способен на нови активни действия. Но вторият за деня цикъл на продуктивност, протича вече с по-ниска лична трудова ефективност.

През втората половина от деня не е препоръчително човек да се занимава с важни неща, по-добре да извършва рутинна ежедневна работа
След 18-19 часа човек отново навлиза в състояние на умора.

Как биологичните цикли влияят на вашия организъм
4.5 (90.14%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 5, 2015 23:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи