Как боите за коса увреждат черния ви дроб

Мария
Написана от Мария септември 19, 2015 13:07

Как боите за коса увреждат черния ви дроб

Акценти:

  • Черен дроб - увреждане
  • Бои за коса - опасни
  • Алергии - боя за коса

Свързани:

Днес почти не може да се срещне жена на средна възраст и дори по-младите, която да е с естествения си цвят на косата, понякога дори и момичетата в тийнейджърска възраст боядисват косите си.

Според британски учени тази съвременна тенденция за все повече използване на бои за коса е изключително вредна за черния ни дроб.

Посещението на салони за красота според специалистите може да доведе до разрушаването на органите, тъй като в състава на боите за коса се съдържат вещества, предизвикващи цироза на черния дроб.

Научните сътрудници на Лондонския университет експериментално успели да докажат, че химикалите, влизащи в състава на повечето бои за коса, са опасни за здравето на черния дроб.

В своите проучвания британските специалисти използвали данните от 3 групи доброволци. В първата група били включени 318 мъже и 381 жени. Те страдали от билиарна цироза. Това заболяване се развило у доброволците в периода от 1997 до 2003-та година.

Втората група била сформирана от 2258 души от Британския националния център за подкрепа на пациентите с такова заболяване. В 3-тата група влезли случайно подбрани доброволци.

Участниците в проучването попълнили специални анкети, в които експерти включили въпроси, свързани с екологични и генетични фактори на риска от развитие на билиарна цироза.

По време на провеждането на анкетите се установило, че хората, които един месец в продължение на няколко години боядисвали косата си, по-често страдали от опасното заболяване.

При тях била поставена диагноза за синдром, обусловен от хиперфункция на щитовидната жлеза, под названието хипертиреоза и целиакия, тоест хронично заболяване на тънкото черво.

Освен това тези пациенти се сблъсквали с артрит и цироза. Да припомним, че при цироза се наблюдава разпространение на плътна съединителна тъкан в черния дроб.

Специалистите провели детайлен анализ на химическия състав на средствата з боядисване на косата и установили, че тяхното постоянно използване способства за развитието на дисфункции на жлъчните пътища.

На свой ред това нарушение създава сериозен риск от тежко възпаление и образуване на белези на чернодробната тъкан.

В резултат протича блокиране на оттичането на жлъчката и се развива увреждане на черния дроб и сериозно се увеличава риска от възникване на цироза в близко бъдеще.

Учените съобщават и за други негативни последствия от боядисването на косата, сред които е например алергията. Проблемът е в това, че и боята за коса прониква в косъма и остава там, докато не бъде подстриган.

Според изследователите подобни реакции на организма към вредни химични вещества, присъстващи в състава на различните бои за коса се свързват с доста сериозни нарушения. Боядисването на косата, предизвикващо алергична реакция, в бъдеще може да стане причина дори и за летален изход.

Също така в състава на повечето бои за коса влиза амоняк, и колкото това вещество е в по-голямо количество, толкова повече се влошава състоянието на косата. Под въздействието на боята структурата на косъма се променя.

Като веществата в нея практически го разкъсват отвътре. За кожата на главата такъв контакт също не е изобщо полезен.

От друга страна дори ресането е вредно, тъй като нарушава състоянието на кутикулата на косъма, но пък е полезно за снабдяването на скалпа с хранителни вещества, благодарение на стимулирането на притока на кръв с помощта на гребена. Затова всяка вреда може да се определи като сравнително относителна

Как боите за коса увреждат черния ви дроб
4.5 (89.13%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 19, 2015 13:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи