Как честността влияе на ефективността

Мария
Написана от Мария май 19, 2015 02:32

Как честността влияе на ефективността

Акценти:

  • Възможности - възползване
  • Честност - ефективност
  • Занимания със спорт

Свързани:

Например, човек отива на преглед при лекар.

И казва – искам да се лекувам. Лекарят го пита: какви симптоми имате? Но човекът не назовава своите оплаквания. Крие нещо, някъде преувеличава, а другаде подценява. Каква терапия може лекарят да му назначи?

Правилният отговор е никаква! Да, лекарства, разбира се, може да му предпише. Но ще му помогнат ли те?

Същото и се отнася и за човека, който не е в състояние да вижда истината в собствените си очи. Той не умее да бъде честен със себе си. Не притежава способността обективно да оценява фактите.

Да прави оценка на себе си и на светът, който го заобикаля. Много е важно човек да бъде честен със себе си. Само тогава той може да направи крачка към ефективността.
Реално оценявайки ситуацията, той може да си постави цел.

А по-нататък вече – да търси и да обмисля възможности. Но първо – честно и трезво да погледне на фактите.

В този смисъл е и народната мъдрост. Когато човек не е честен със себе си:

„В чуждото око и прашинка вижда, а в своето и греда – няма да види “.

А ако хората, които не са честни със себе си изведнъж установят, че нещо не е както трябва… Веднага ще намерят милион обяснения. И още един милион оправдания!

Въпреки че по-често на такива хора им изглежда, че са прави. Но само те! Всички останали вършат глупости! Това е ярък пример за хора, които отказват да видят истината.

Да предположим, че вие си казвате, че нямате време да се занимавате със спорт. Но това също е лъжа или по-скоро опит за оправдание! Вие просто смятате, че това не е важно. Не, че не можете или нямате време, а не го смятате за важно.

Това е голяма разлика. Вие винаги имате време. Разбира се, за това което смятате за важно.

Има и още един вид самозалъгване. Оправдания от рода: „Е, ако бях роден в друга страна… В друго семейство… В друго време… Може би щях“ Всичко това са измислени оправдания – лъжа.

Човек винаги може да постигне успех. Дори и ако е без ръце и без крака. И таксиметровият шофьор има потенциал да стане милионер. Той може всичко, което могат другите. И то е истина.

Всеки човек има огромни възможности, но само до тук. От тук нататък е негова работа да се възползва от тях.

Първата част от честността е човек да бъде откровен със себе си. Опитайте се да се научите да отделя фактите от интерпретациите! Използвайте само замервания, числа. Например, казвате, че сте уморени. Къде сте уморени?

В коя част на тялото усещате умората? Само по-себе си „уморен“ е измислена дума. Колко сте уморени? Чувствате се неспособни да свалите покупките от магазина от багажника на колата? Или дори да станете от дивана?

Човек си казва: „Аз съм много уморен. Няма сили дори за половин час да поуча английски език“. Но това е оправдание. Ако сега някой ви плати 1000 долара за това? За да „поучите английски за половин час?“

Най-вероятно ще намерите сили. Оказва се, че умората е само един пункт от дългия списък с оправдания на хората да не свършат нещо или да го отложат за далечното бъдеще.

Как честността влияе на ефективността
4.5 (90.98%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 19, 2015 02:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи