Как да доживеете до 100 години – теорията за сините зони

Мария
Написана от Мария април 23, 2015 18:00

Как да доживеете до 100 години – теорията за сините зони

Акценти:

  • Сини зони - дълголетие
  • Формула на дълголетието
  • Теория за сините зони - практическа насоченост

Свързани:

Ключът към дълголетието – това е не само правилното хранене. И съвсем не е скоро. Приятелите, сънят и виното също имат значение.

През 2012 година изследователят Ден Бютнер започнал да търси отговор на въпроса – защо в някои части на света хората живеят много по-дълго, отколкото останалото население на планетата.

Бютнер открил няколко „сини зони“ на планетата /сред тях са Сардиния, Никарагуа и Япония / – местата, където хората не само живеят изненадващо дълго, но и до края на дните си запазват подвижността си, жизнерадостността и бодростта на своя дух.

Ето какво разказва той за своите изследвания.

Според тъй нареченото датско изследване на близнаците, от гените зависи само 10% от продължителността на живота, в определени биологични предели. Останалите 90% зависят от начина на живот.

Предпоставката за нашите сини зони е така – ако ние открием оптимален начин на живот за дълголетие, тогава можем и да открием реално действаща формула за неговото постигане.

Ако попитате средностатистическия земен жител каква е формулата на дълголетието, той едва ли ще може да ви отговори. Той вероятно ще е слушал нещо за модерните диети от типа „Южен плаж“ или за диетата на Аткинс /Кетонна диета/.

Разполага с някаква информация за известната пирамида на храненето, разработена от Министерството на земеделието на САЩ и възпроизведена от Министерството на здравеопазването на България. Вероятно някога е гледал по телевизията съветите от шоуто на Опра Уинфри и това на доктор Оз.

Всъщност, има толкова неразбории относно това какво реално може да удължи живота на човека и то не просто да го удължи, а през този период той да бъде в добро здравословно състояние.

Следва ли да участва в маратони или да практикува йога? Да се храни ли с натурално месо или с тофу? А да приема ли хранителни добавки и какви по-точно? А сега говорят за хормоните и ресвеатрола… А наличието на цел в живота играе ли роля? А духовността? А общуването с околните?

Подходът на Бютнер се състоял в търсенето на дълголетие се заключил в това, че обединявайки усилията си с общността на National Geographic и на Националния институт на стареенето в САЩ, установил четири географски очертани зони с достоверна демография на стареенето.

След това там отива група експерти и с точност описват как там живеят хората, след това частното се отсява и се получава обща за всички картина.
Първата синя зона Бютнер и неговия екип открили на 200 километра от крайбрежието на Италия, на остров Сардиния.

Но не целият остров, с неговото население от 1.4 млн. души, а неговата високопланински район, наречен Нуоро. В тази местност мъжете живеят по-дълго от всички други части на света. Там 100-годишните жители са 10-пъти повече, отколкото в Америка.

И в този район хората не просто доживяват до 100 години, те водят извънредно енергичен живот. Тук 102-годишните ходят с велосипед на работа, цепят дърва за огрев и по нищо не отстъпват на момчетата по-млади с 40 години от тях.

Втората синя зона Бютнер и неговия екип открили на другия край на света, приблизително на 1300 километра на юг от Токио, на архипелага Окинава.

Окинава – това е верига от 161 малки острова. А северната част на главния остров е нещо начална точка на световното дълголетие. Женското население на това местенце живее по-дълго, отколкото където и да било другаде на земята.

Как да доживеете до 100 години – теорията за сините зони
4.5 (89.7%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 23, 2015 18:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи