Как да избегнем ненужните конфликти?

Диана
Написана от Диана март 10, 2016 11:23

Как да избегнем ненужните конфликти?

Акценти:

  • Конфликти - навсякъде
  • Причина - караници
  • Избягване - техники

Свързани:

Сблъскваме се с конфликтите ежедневно – било то в работата, в семейството, в градския транспорт или в няколко сфери наведнъж. Караниците и скандалите са неизменна част от нашия живот, която със сигурност ни е необходима понякога, но не винаги.

Защо възникват конфликтите?

Според проучвания, много повече конфликти възникват, благодарение на тонът и интонацията, с които са казани определени думи, а не благодарение на самите думи и тяхната същност.

Когато не сме съгласни с нещо или с някой, първичната ни реакция е веднага да започнем да отбраняваме себе си и нашето мнение и да се опитваме да убедим човека, който седи срещу нас, че именно ние сме прави, а не той. Следователно е много често срещано напълно да се отдадем на тези наши опити и разпалено защитавайки позицията си по въпрос, да предизвикаме конфликт.

Защото хората мразим да не сме прави и правим всичко възможно да опазим егото си. Защото мразим да изглеждаме глупави в очите на другите и често сме готови на всичко в даден момент, за да покажем, че имаме причина да вярваме в определено нещо.

И най-вече да се докажем и да променим мисленето на опонента ни – да го приспособим към нашето собствено, без да се замисляме, че така може да навлезем прекалено грубо в личното му пространство и да ограничим свободата му, като същевременно простираме нашата прекалено, без да имаме право и така го нараняваме, без дори да се усетим.

Конфликите възникват когато хората са наранени. Тогава е заложено в човешката ни природа да минем към режима на „Атаката е най-добрата защита“, защото биваме обзети от чувството, че трябва да се защитим.

Нещо малко, някакъв лек тон или по-саркастична дума ни е обидила и ние започваме да изграждаме стена, бариера между нас и човека отсреща и му отвръщаме, най-вероятно, с абсолютно същото. Око за око, зъб за зъб.

Наранени се опитваме да се предпазим да не бъдем наранени повече и така всъщност, без да се усетим, подсъзнателно дори, ние нараняваме.

Човекът срещу нас прави точно същото и така още не сме се осъзнали и започваме да бълваме какви ли не неща, които най-вероятно даже не имаме в предвид или ако имаме, не сме имали смелостта да ги кажем досега, защото ни е било страх, че ще развалим отношенията ни с дадения човек, без дори да се замисляме, че щом се е стигнало до този момент, те вече са развалени.

И най-вероятно точно този страх да не ги развалим е всъщност това, което на първо място ги е развалило.

Как да избегнем конфликтите?

Да започваме да избягваме конфликтите не се равнява на това да спестяваме мнението си, противно на очакванията.

Напротив – равнява се на това да казваме точно каквото искаме на момента, без да го сдържаме в себе си, но добре премислено и с точните думи. Да не започваме изречението с „Ти направи еди-какво си“, ами с „Аз се почувствах еди-как си, когато ти направи еди-какво си“.

Да се научим да не се поддаваме на първичните емоции и да не приемаме нещата прекалено лично – да знаем, че човекът срещу нас просто иска да се защити. И можем да го накараме да спре да го прави, когато бъдем пример за него и ние не го правим, а подходим с любов, уважение и разбиране.

Защото ако тръгнем и ние да се защитаваме, този на пръв поглед нищо и никакъв проблем, може много бързо да прерастне в конфликт, от който наистина нямаме нужда.

Как да избегнем ненужните конфликти?
4.4 (88.52%) 54 глас[а]

Диана
Написана от Диана март 10, 2016 11:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи