Как да избегнете алергия към плодове

Мария
Написана от Мария юни 19, 2015 05:52

Как да избегнете алергия към плодове

Акценти:

  • Алергии към плодове - профилактика
  • Специализирана медицинска помощ
  • Начин на измиване на плодовете

Свързани:

Какви плодове най-често предизвикват алергии, какви са симптомите на характерната алергична реакция и какво е препоръчително да направите за профилактика?
Юни е разгарът на плодовия сезон – сега по пазарите присъстват огромно изобилие от ягоди, череши, малини.

Но лекарите препоръчват да сме особено внимателни. Именно в началото на лятото се регистрира рязко покачване случаите на алергии и дерматити. А с няколко пъти се увеличава броя на случаите на диатеза при децата. И всичко това се дължи на неограниченото потребление на плодове, предупреждават специалистите.

Най-често алергичната реакция към плодове се появява при деца до 3-годишна възраст. Основната причина за това е недоимък на ензими и повишена пропускливост на лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Но въпреки това, ако забележите при вашето дете признаци на алергия към плодове, е наложително да потърсите специализирана медицинска помощ и да не се опитвате сами да го лекувате.

Несвоевременната медицинска помощ може да създаде условия за превръщането на алергичното заболяване в хронично. Препоръчително да е потърсите опитен специалист алерголог.

С растежа на организма ензимните системи се развиват достатъчно и алергиите е възможно да изчезнат.

Сред населението в зряла възраст случаите на алергични реакции към плодове по-често се срещат при стари хора както и при тези, които страдат от хронични заболявания на ендокринната система и на стомашно-чревния тракт.

Алергията към плодове се проявява по-различен начин – сърбеж, парене на лигавицата на устната кухина, дращене на гърлото, кихане и сърбеж в носа, гадене, болки в корема, диария, обриви по кожата, пристъп на бронхиална астма, подувания с различни локализации.

Но най-тежкото проявление е анафилатичният шок, който се характеризира със слабост, пребледняване, слаб пулс, дихателна недостатъчност, рязко понижаване на кръвното налягане.

Опасен е и алергичният оток на Квинке, особено в областта гърлото, е възможно да доведе до задушаване. Поради това при първите симптоми на алергия задължително търсете медицинска помощ.

Сред плодовете шампоани по алергенност са градинските ягоди. По-безопасни са малините, касиса, боровинките, къпините, черешите и вишните.

Хората, които имат здравословни проблеми е необходимо да консумират плодове единствено, след като бъдат термично обработени и да ги употребяват във вид на компоти, суфлета и желета. Чрез този начин на приготвяне белтъците алергени се разрушават, а самият плодове се усвояват доста по-добре.

На децата под 1 година плодове изобщо не е препоръчително да се дават, а ако това се направи, е най-добре да са във вид на сок. Началната доза са няколко капки. Постепенно количеството може да се увеличава.

И ако няма проблеми бебето може да се захранва с плодови пюрета, като първоначално се започне с ½ лъжичка на ден, като постепенно количеството може да бъде увеличавано.

Хората в зряла възраст също следва да внимават с количествата плодове, които консумират, за да не развият алергия. В началото на сезона те трябва да се включват постепенно към хранителния режим, като максимално допустимото количество плодове на едно хранене е 150-250 грама.

Преди употребата плодовете е желателно да се накиснат в 2% воден разтвор на сода бикарбонат за около 15 минути, след които няколко пъти е препоръчително да се изплакнат няколко пъти. Така плодовете ще бъдат изчистени от яйца на паразити и от химикали, които се използват за унищожаване на вредителите.

Как да избегнете алергия към плодове
4.4 (88.28%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 19, 2015 05:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи