Как да избегнете усложненията след есенна настинка

Мария
Написана от Мария септември 28, 2015 11:03

Как да избегнете усложненията след есенна настинка

Акценти:

  • Есенна настинка - усложнения
  • Овлажняване на въздуха - мокро почистване
  • Неблагоприятен микроклимат - физическа активност

Свързани:

Простудните заболявания са неизменен спътник на дъждовното и хладно време.

Често настинката през есента се предизвиква от прекалено охлаждане, макар и у нас температурите все още остават високи за сезона и няма такива предпоставки.

Именно с голямото охлаждане на тялото е свързано развитието на всевъзможни инфекциозни заболявания като грип, инфекции на горните дихателни пътища, отит, ангини.

Симптомите при всички „есенни“ пациенти са сходни – болки в гърлото, появява се кашлица, носът започва да тече, гласът пресипва. В повечето случаи не възприемаме сериозно хремата или болките в гърлото, не отиваме на лекар.

„Обикновената“ на пръв поглед настинка може да ни изложи на сериозен риск от развитие на тежки усложнения, като синузити, трахеити, отити, бронхити, пневмонии, а също е възможно засягане на други органи и системи като сърдечно-съдовата отделителната.

Ако навреме не се обърнете към лекар, обикновената есенна настинка може да прогресира и да премине в тежка форма, а лечението да бъде много по-сложно, продължително и скъпо.

Настинките през есента възникват от прекалено охлаждане на тялото?

Основната причина за есенните простудни заболявания е локалното и общото прекалено охлаждане на организма. Много често „неправилно“ подбраната, според сезона дреха, може да се превърне в причина за заболяване.

Друга опасност също, наред с нея, е вирусната инфекция. На фона на прекомерното охлаждане протича понижаване на имунитета и организмът става по-възприемчив към вируси.

Повече от 200 вируса предизвикват заболявания на горните дихателни пътища, които се съпровождат и със всички неприятни симптоми като хрема, кашлица, повишаване на температурата, болки в гърлото.

Вирусите се предават не само чрез кашлица и кихане, но и чрез предметите и мръсните ръце.

Цял ред „благоприятни“ фактори също способстват за развитието на простудни заболявания през есента – негативни емоции, физическо претоварване, недостатъчно количество сън.

Освен това продължителният престой в тесни помещения с неблагоприятен микроклимат също може да стане причина за заболяване.

По такива места, особено в малките офиси, обикновено въздухът е прекалено сух, освен това вътре е прашно, тъй като не се чисти редовно.

Положението с качеството на въздуха се влошава още повече, ако в помещението става течение или пък обратно – е доста задушно.

По-възприемчиви към есенни настинки са хората, при които се наблюдават хронични патологии като алергии, неизлекувани хронични синузити, възпаления на сливиците, болни зъби, хронични бронхити, заболявания на стомашно-чревния тракт – свързани с лошо усвояване на хранителните вещества, витамини, минерали.

Също рисков фактор са особеностите на структурата на ушите, носа и гърлото, например изкривяване на преградата на носа, изменения от полипи по лигавицата на носа и на кухините около носа, нарушаващи движението на защитната слуз в кухините на носа.

Настинка през есента – какво да правите, ако вече сте се разболели?

Преминете на „домашен“ режим веднага, ако почувствате, че сте разболели.

Особено важни са първите 3-5 дни. Ако през това време няма подобряване на състоянието – запазва се слабостта, температурата ви е висока, появяват се нови симптоми, то е необходимо да се обърнете към лекар.

Освен това задължително трябва да се консултират с отоларинголог хора, които боледуват от простуда повече от 4 пъти годишно.

Есенна настинка – профилактични мерки

Пълноценен сън, умерена физическа активност, витаминна терапия – особено при непълноценно хранене, закаляване – например контрастни душове;

• Хигиена на ръцете и мокро почистване на помещенията;
• Обличане според сезона;
• Овлажняване на въздуха, достатъчен прием на течности в рамките на денонощието;

Как да избегнете усложненията след есенна настинка
4.4 (88.99%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 28, 2015 11:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи