Как да изберем безопасна за здравето коледна елха?

Мария
Написана от Мария декември 14, 2014 04:13

Как да изберем безопасна за здравето коледна елха?

Акценти:

  • От какви материали трябва да е произведена елхата, за да е безопасна за здравето?
  • Каква трябва да е миризмата на елхата, за да бъде безопасна?
  • В коя част на жилището трябва да се разположи елхата, за да не създава опасност от пожар?
  • На какво разстояние от елхата е допустимо да се запалва бенгалски огън?

Свързани:

4 правила, които трябва да знае всеки, който желае да занесе у дома безопасна за здравето елха.

1. Безопасност за здравето

Естествена елха

• Бъдете внимателни – химическата обработка срещу вредители в кората на дървото или съхранение на търговския му вид може да създаде опасност за здравето.

• Миризмата на елха трябва да бъде естествена.

• Изисквайте от продавача биосертификат за дървото.

Изкуствена елха

• Колкото по-ниска е цената на изкуствената елха, толкова повече са некачествените материали и токсичните пластификатори, от които е направена. Прочетете инструкцията ѝ за употреба.

• В САЩ е забранено със закон да се купуват изкуствени коледни елхи по-евтини от 23 долара, тъй като са изработени от отпадъци, някои от които дори са канцерогенни и увеличават многократно риска от злокачествени заболявания.

• Преди купите подобна елха, я помиришете – от нея не трябва да излиза миризма на бои и химикали.

2. Качество

Естествена елха

При покупка на такава елха я ударете в земята по мястото, където е отсечена, ако в резултат на това паднат голямо количество иглички, то това означава, че дървото е старо.При наскоро отсечените елхи клоните се огъват, но не се чупят.

Ако едно дърво е отсечено отдавна, клоните му се чупят лесно. Това може да е признак, че е било замразявано.

Изкуствена елха

Ако игличките ѝ са меки, то тогава прокарайте ръката си между тях в срещуположна посока, ако всичко е наред, те трябва да се върнат в първоначалното си положение и също така да не започнат да ронят.

Ако игличките на елхата са твърди, то тогава е необходимо леко да дръпнете няколко от тях. Ако изкуственото дърво е качествено, игличките няма да се отлепят.

3. Пожарна безопасност

Елхата трябва да бъде устойчива на огън, тоест огнеупорна. Оптималният вариант е материалът, от който е произведена да бъде с добавени забавители на горенето, които възпрепятстват възникването на пожар.

Коледната елха трябва да се постави възможно най-далеч от всякакви отоплителни уреди.

Помещението е необходимо редовно добре да се проветрява. Елхата трябва стабилно да стои на пода, за да не причина травма на някой член на семейството при случайното ѝ закачане.

Свещи

Не поставяйте запалени свещи в близост до клоните на дървото, от продължителното излагане на висока температура, игличките могат да започна да тлеят.

Не трябва да се запалва бенгалски огън в близост до коледната елха, тъй като може да причини пожар. Разстоянието между източника на огъня и елхата е необходимо да бъде не по-малко от метър, за да не попаднат искри от него върху игличките.

Гирлянди

Електрическите гирлянди при покупка трябва задължително да бъдат със сертификат, на който да е отбелязан номер на пожарния сертификат.

Това означава, че гирляндите са тествани в пожарна лаборатория. Винаги изключвайте гирляндите, когато лягате да спите или излизате на улицата.

4. Съхранение и грижи

Естествена елха

• Ако веднага поставите естественото коледно дърво на топло, неговите иглички могат да започнат да падат поради температурната разлика. Най-добре е да оставите естествената елха на прохладно място и след това да я внесете в по-отоплено помещение.

• За да остане по-дълго време естественото коледно дърво свежо, то смесете с пясъка, в който ще го поставите, аспирин, ще послужи като антисептик срещу гнилостни бактерии, захар и сол – това ще бъде храната за живата елха.

• Преди сложите живото дърво в пясъка, трябва да премахнете кората му на 10 сантиметра от мястото, където е извършено отрязването му, за да може то по-добре да усвоява хранителните вещества.

• Поливайте елхата веднъж на два дни с вода с добавена ¼ таблетка аспирин.

За да събирате по-лесно окапващите иглички, можете да използвате широка лента. Изкуственото коледно дърво се съхранява най-добре в плътно затворена опаковка в противен случай ще събира прах, мръсотия и насекоми.

Как да изберем безопасна за здравето коледна елха?
4.4 (88.57%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 14, 2014 04:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи