Как да контролирате емоциите си, за да се концентрирате много по-добре

Мария
Написана от Мария март 22, 2015 20:29

Как да контролирате емоциите си, за да се концентрирате много по-добре

Акценти:

  • Концентрация - полезна
  • Внимание - мултитаскинг
  • Способност за съсредоточаване

Свързани:

Най-скъпоценният ресурс на лидера – това е не времето, а концентрацията. Времето тече еднакво за всички и само концентрацията ни помага да направим нещо.

Когато ние насочим вниманието си върху конкретен разговор или някаква задача, то с минимален разход на време, ние постигаме максимален ефект.

Но ако не ни се отдава да се концентрираме върху работата, то и цяло денонощие ще ни бъде малко, за да свършим същото. Какви изводи може да си направи от това всеки от нас?

Нужно е да осъзнаем колко е важно да подобрим способността си да се концентрираме и да насочваме вниманието си, свеждайки до минимум отвличащите вниманието ни моменти.

Един от най-важните стъпки към постигането на тази цел е контролът върху емоциите. Психологът Виктор Джонстън нарича емоциите „хедонистични селективни усилватели“ – те повишават обема на определени сигнали сред заобикалящия ни шум, привличайки вниманието ни към определени събития и отвличайки го от други. С други думи емоциите са магнитите на вниманието.

Съответно, опознаването на емоциите и тяхното регулиране е необходимо за продуктивната насоченост на вашето внимание. Ето и няколко практически указания:

• Укрепвайте способността си да се съсредоточавате – може да се развие с помощта на различни практики – медитация, водене на дневник, почивка в природата, редовни занимания със спорт и качествен сън.

Всичко посочено укрепва вниманието, помага ви да се избавите от отвличащите ви фактори и да управлявате емоциите си ефективно. Дори малкият разход на време за медитация, отдих в природата и спорт, ще донесат очевидни плодове.

Неотдавнашно изследване показало, че няколко минути медитация на ден, един час седмично в природата, кратки записки в дневник вечер забележимо повишават самочувствието на човек.

Дори и някои психолози посочват, че в резултат на тези практики се повишава и личната ефективност. Важно е редовното изпълнение на тези ежедневни и ежеседмични упражнения.

Въпреки че сами по себе си тези занимания доставят удоволствие, не е нужно да бъдат смятани за лукс – това е инвестиция в собствената максимална ефективност.

Някои професионалисти в началото на кариерата си често се сдобиват с успех, поради това, че са успели да се откажат от тези „подпороци“ – те малко спят, не се занимават със спорт, работят по цял ден.

След известно време благодарение на тези жертви такива хора могат да успяват повече, но в резултат способността им да се съсредоточават значително отслабва.

И въпреки че ръководителите на най-високо ниво продължават да работят с всичките си сили, в новия етап те създават нещо ценно не благодарение на допълнителни часове работа, а на по-високото качество, поради по-добрата им способност да се концентрират.

• Спрете течовете – вниманието е мимолетно, нашата способност да се съсредоточаваме е твърде ограничена. Разсейващите фактори могат да подкопаят и най-ефективното ръководство, поради това е необходимо да избягваме всяко едно „оттичане на вниманието“.

Преди няколко седмици психологът Виктор Джонстън посочи: „Всички тези функции на нашите телефони и прочие мобилни устройства – свирене, мигане, светена на червени цифри – имат за цел да привлекат вниманието ни, създавайки у нас усещането за спешност.

Но доколко всъщност са неотложни тези съобщения и обаждания? Те изобщо не са спешни – така че изключете телефона си и всичко останало“.
Разрушително действа на концентрацията и „мултитанскинга“.

Могат да се изпълняват едновременно няколко дейности, не изискващи концентрация, но е необходима много енергия за съсредоточаването върху изпълнението на сложни задачи.

Как да контролирате емоциите си, за да се концентрирате много по-добре
4.5 (89.68%) 62 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 22, 2015 20:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи