Как да коригирате поведението на детето си чрез похвали

Мария
Написана от Мария април 1, 2015 07:50

Как да коригирате поведението на детето си чрез похвали

Акценти:

  • Поведение - коригиране
  • Капризно дете - хвалене
  • Похвала - ефективен способ

Свързани:

Повечето от нас предполагат, че ако започнем да хвалим детето си то ще спре да се стреми да става по-добро. Други смятат, че рожбата им трябва да бъде готова за суровите реалности на живота, от които, както е известно, не може да бъде очаквана благодарност.

Но все пак има и такива родители, които смятат, че е необходимо едно дете да бъде хвалено.

Прост пример – детето плаче в супермаркета. До него стоят родителите – те са справедливо недоволни от неговото поведение – оказва се, че техният син или дъщеря не знае как да се държи на обществено място.

Те се срамуват, че детето им плаче заради някаква глупост и привлича нежеланото внимание на непознати хора. И какво правят родителите? Те започват да говорят раздразнено на рожбата си, да я ругаят, да я заплашват, че няма да ѝ купят подаръкът, който са ѝ обещали, ако тя веднага не се успокои.

Позицията на родители е разбираема, те са недоволни от капризите на детето си и са напълно прави да изразят това по някакъв начин.

Какво се случва в този момент с детето?

Малкият човек преживява огромен стрес – той е попаднал в гигантското пространство на магазина, където всеки срещнат възрастен човек може да го сгази или да му причини вреда.

Детето възприема света инстинктивно и разбира опасността на ситуацията. Поради това то изразява своята неувереност в защитен плач, именно така реагират всички бозайници и плачещото дете не е изключение.

Това е неговият начин да потърси подкрепа и внимание. Но вместо подкрепа детето получава остра критика от страна на родителите си. Това не само, че не го успокоява, но може да го накара да плаче още по-силно. В отговор родителите се дразнят още по-силно и ситуацията излиза извън контрол.

Но как подробно описаната по-горе ситуация може коренно да бъде променена чрез няколко прости похвали. Детето в магазина, дори и на всяко друго обществено място може да се похвали например за мъжеството, което то е проявило, когато е взело решение да дойде с вас там.

На децата не им толкова лесно да общуват с непознати – възрастни чичковци и лели.

Тоест детето се намира в стресова ситуация, а вие като родител вместо да му окажете помощ, за да може да се справи с инстинктивния си страх напротив вие го принуждавате да замълчи. Както би казал Зигмунд Фройд: „Вие внасяте страха на детето си в неговото подсъзнание.“

В ситуация на стрес похвалата ще бъде най-ефективният способ да се даде на детето възможност да разбере фактът, че обкръжаващата го среда не крие в опасности за него и то се намери близо до човек, който го обича и който е готов да го разбере.

„Да хвалим ли капризно дете?“ – сигурно се питат повечето от вас.

Да, а и какво друго ви остава? Вие вероятно сте опитали да му въздействате по други начини и то вероятно отново не ви е послушало? Колкото повече му крещите или сдържано му шепнете, толкова повече то се отделя от вас и се старае да не ви слуша.

Слухът на децата също е избирателен. В такъв случай трябва да похвалите детето си затова, че е започнало да ви слуша.

Как да коригирате поведението на детето си чрез похвали
4.6 (92.22%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 1, 2015 07:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи