Как да намираме време за всичко и същевременно продуктивни на макс

Мария
Написана от Мария октомври 18, 2016 14:37

Как да намираме време за всичко и същевременно продуктивни на макс

Успешните хора постигат много, защото са се научили ефективно да използват времето си и са го превърнали в навик. Време е да се научите и вие.

Тази статия ще ви помогне да разберете, как да разпределяте времето си сега, как да намирате допълнително време и как да го използвате максимално ефективно.

1. Преценете как разпределяте времето си сега

Живеем в епоха, когато постоянно нещо ни разсейва. Затова е нужно да бъдем особено внимателни към това как разпределяме времето си.

За начало пресметнете колко време губите в извършването на една или друга дейност. След това умножете числото по 7 – толкова часа разходвате седмично за него.

Изчислете колко време ви отива за всичко, което правите, и прегледайте получените резултати. И след това извадете от тази сума общото количество часове през седмицата – 168 часа.

• Интернет и телевизия -…. Х7 = … /за седмицата/;
• Работа и учене …
• Общуване с приятели…;
• Време със семейството….;
• Спорт….;
• Четене за удоволствие…;
• Сън….;
• Гответе и ядене….;
• Време, прекарано в път……;
• Друго…..;
Общо:……;

168 – /сумата на ангажираните часове през седмицата/ =……;
Така ще получите обща представа как си разпределяте времето. Възможно е да успеете да си намерите няколко свободни часа, за които дори и не сте подозирали.

Сега определете колко време губите с безполезни занимания. Бъдете честни със себе си – какви занимания действително ви носят полза, а колко просто ви провалят деня?

Внимателно разгледайте списъка си. Напълно е възможно да се окаже, че по 5 часа на ден губите във социалните мрежи или в гледането на сериали.

С този навик можете да се справите със специални разширения за браузъри, които ограничават времето за престой на един или друг сайт, който сега ви отнема твърде много време.

Как да намерите допълнително време?

1. Правилно избирайте времето за сън и ставайте по-рано

Споменете си, че е случвало и след 11 часа сън да се чувствате уморени и сънени. Или напротив, само 3 часа сън, сте били пълни със сили. Това е свързано с нашите цикли на сън.

Всеки цикъл продължава по 90 минути, затова е по-добре да се спи по 1.5 часа, 3, 4 и половина, 6 часа и т.н. Постарайте се да си определите подходящо време, когато ще ви е най-комфортно да лягате и ставате.

2. Върнете си мъртвото време

„Мъртвото“ време в този случай – това е време, което разходваме за действия, от които не трябва съвсем да се отказваме. Това може да бъде път до работата и от работата или покупка на продукти.

Това време също може да се прекара продуктивно. За тази цел слушайте аудиокниги и подкастове, четете или учете чужди езици с помощта на онлайн приложения.

Как да използвате времето си максимално ефективно?

1. Поставете си цели

Когато нямате конкретни цели, много е лесно „случайно“ да си губите времето в ненужни занимания. А когато знаем към какво се стремим, е най-лесно да посветим своето внимание и да не се разсейваме.

2. Определете най-полезните занятия за постигането на собствените си цели

Можете да приложите известния закон – 80/20 – 80% от резултатите се постигат с 20% от вашите усилия. Определете 3-те най-важни задачи, които са в най-голяма степен полезни за постигането на вашите цели, и им отделяйте повече време.

Как да намираме време за всичко и същевременно продуктивни на макс
4.5 (90.34%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 18, 2016 14:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи