Как да направим ума си по-остър

Мария
Написана от Мария март 7, 2015 18:00

Как да направим ума си по-остър

Акценти:

  • Възрастови изменение на мозъка
  • Генетична обусловеност
  • Начини за запазването на умствените способности
  • Творческо дълголетие

Свързани:

Възрастовите изменения в мозъка започват да се проявяват много рано – още в 30-те и 40-те години от живота на човека, мозъкът му загубва милиарди клетки, макар че най-новите изследвания да опровергаха това предположение.

Според най-актуалните проучвания дори и след инсулт и то незабавно на мястото на загиналите нервни клетки се появяват стволови клетки, в които с течение на времето се специализират. Следователно теорията, че невроните в човешкия мозък с напредването на възрастта намаляват, е невярна.

Но все пак е добре да се запознаем с това кога мозъка започва да остарява и на каква възраст започват тези възрастови изменения?

Макар че още на 30-40-годишна възраст мозък ни загубва милиарди клетки, той разполага с възможности да компенсира тези загиналите неврони, така че това да не ни се отразява по никакъв начин.

С напредването на възрастта този процес става все по-интензивен. След 70-годишна възраст активната гибел на невроните води до това, че масата на мозъка намалява.

От 1425 грама на около 30-годишна възраст при мъжете, масата му се понижава до 1395 грама. И тъй като не търпи празнините, се осъществява заместване на загиналите неврони /масата на мозъка/ с гръбначномозъчна течност.

Въпреки това запасите от неврони са естествено заложени с такъв излишък, че дори и подобни свръхзагуби обикновено не водят до понижаване на мозъчната работоспособност, нито пък до загуба на памет.

Теоретично е нормално дори и човек на 100-годишна възраст да е запазил яснотата на ума си или казано по-просто – да бъде с акъла си.

Но на практика с това могат да се похвалят немного хора в напреднала възраст…

Най-силно изразеното бързо прогресиращо старческо слабоумие се наблюдава при наличие на заболявания, поразяващи паметта и интелекта – Алцхаймер и Паркинсон,за които е характерно протичането на апоптоза на невроните /разпространено загиване на мозъчните нервни клетки/.

Тези патологични изменения са причина за съществено нарушаване на когнитивните функции – влошаване на способностите за запаметяване / особено на „близката“ – в резултат човек прекрасно помни събития, случили са преди 20 години, но не помни дали е изключил електрическата печка и къде е оставил ключа/.

При напредналите стадии на заболяването човек престава да разбира какво чете, какво слуша и не е в състояние да си спомни къде живее и се нуждае от придружител. При болестта на Паркинсон постепенно се загубва напълно способността за контролиране движенията на тялото.

Това заболяване също с течение на времето води до емоционални нарушения, ограничаване на кръга на общуване и интересите на пациента и слабоумие.
Получава се така, че възрастовите изменения са ни предопределени още от раждането…

Това се отнася само за хора с генетична предразположеност. В последните години броят на пациентите, страдащи от болестите Алцхаймер и Паркинсон рязко се увеличи, но това се обяснява с покачването на средната продължителност на живота.

Те заболявания започват в периода на старостта, а по-рано повечето хора просто не достигаха до тази възраст.

Отделният човек е безсилен пред влошената екологична обстановка и пред генетиката си, но той може да води такъв начин на живот, че да запази пълноценно функционирането на главния си мозък, а това означава интелектуално и творческо дълголетие.

Запазване здравето на мозъка не изисква някакви особени героични усилия. За нормалната му функция са необходими прости неща – като начин и ритъм на живот, дневен режим.

Как да направим ума си по-остър
4.4 (88.29%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 7, 2015 18:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи