Как да направите тялото си гъвкаво – полезни съвети

Мария
Написана от Мария август 27, 2015 21:35

Как да направите тялото си гъвкаво – полезни съвети

Акценти:

  • Координация на движения - усъвършенстване
  • Вероятност от травми - понижаване
  • Възстановителни процеси - активизиране

Свързани:

Здрав дух в здраво тяло. Тази пословица-поговорка ние знаем от детството, но следваме ли я? Един от показателите за отлично физическо състояние се оказва гъвкавостта на тялото.

Това е способността всяко или повечето от движенията да се правят с максимална амплитуда. Как да развиете гъвкавост на тялото? И защо ни е необходимо това?

Как се формира гъвкавостта на тялото?

Гъвкавостта на тялото може и е необходимо да се развива. Но невинаги зависи от положените усилия. Гъвкавостта е право пропорционална на подвижността на ставите, което се отразява на амплитудата на движенията. Какво влияе на гъвкавостта на нашето тяло?

• Еластичността на мускулите и свързващият ги апарат от сухожилия;
• Анатомичните особености на ставните повърхности;
• Функционалното състояние на централната нервна система;
• Съответствие на функциите на мускулите синергисти и антагонисти;
• Факторите на околната среда – при висока температура гъвкавостта е по-добра, затова и мускулите се загряват преди тренировка, като затова спомага и горещата вана;
• Възрастта на половата принадлежност – обикновено гъвкавостта на тялото се губи с напредването на възрастта, а при жените е по-добре развита, отколкото при мъжете;
• Типът телосложение и индивидуалното развитие на тялото – на дадения етап има смисъл да се полагат усилия в тренировките, но резултатът винаги ще бъде индивидуален;

Гъвкавостта на различните стави не е еднаква. Зависи от типа става, от еластичността на нейните околни свръзки и сухожилия, способността на мускулите да се съкращават и да се отпускат.

В противовес на факторите, които осигуряват гъвкавостта на ставата има и такива, които ограничават гъвкавостта на нашето тяло. Към тях се отнасят:

• Споменатата по-горе възраст – гъвкавостта на тялото в детството и в старостта съществено се различава; от човек на преклонна възраст и не може да се очаква това, на което е способен организмът на един тийнеджър;
• Съотношението между колагеновата и еластиновата тъкан – то също се променя с възрастта; на еластичността и способността за разтягане на съединителната тъкан влияе нейния химически състав; колкото повече еластин, толкова повече се разтяга тъканта, но във всяка възраст колагенът е повече в сухожилията, а еластина – в ставите, ето защо и те се разтягат по-добре.
• Мускулен контрол и мускулен дисбаланс – гъвкавостта на тялото се намира в зависимост от адекватния мускулен баланс, координацията в положението на отделните звена на тялото и движенията, а проявленията на гъвкавостта се определят от мускулната сила; колкото по-висока е сложността на изпълняваното движение, толкова по-високо трябва да бъде нивото на концентрацията;
• Различните особености на проявления на рефлекси на разтягане и болкови такива;

Защо да развиваме гъвкавост на тялото?

Развитата гъвкавост е един от основните компоненти на общия тонус и добрата физическа форма. Упражненията за гъвкавост са включени във всички комплексни фитнес упражнения.

Те могат да изпълняват както отделно от останалите или в съчетание с всякакви други видове натоварвания. В тренировките участват не само ставите и сухожилията, но и мускулите.

Тъй като от тяхното добро разтягане зависи и гъвкавостта на тялото и общата пластика. Разтегнатите, развити мускули са по-малко предразположени към травми и по-бързо реагират на натоварване. Положителното влияние на гъвкавостта на тялото върху общото здраве може да се структурира по следния начин:

• Активизират се възстановителните процеси в организма;
• Повишава се издръжливостта на организма, закалява се имунитета;
• Понижава се вероятността от травми, тъй като се усъвършенства координацията на движенията;

Как да направите тялото си гъвкаво – полезни съвети
4.4 (87.87%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 27, 2015 21:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи