Как да научите детето си да бъде успешно

Мария
Написана от Мария март 24, 2015 17:52

Как да научите детето си да бъде успешно

Акценти:

  • Сила на волята - успешност
  • Приспособимост
  • Лидерството - като начин за успех

Свързани:

Успешността и творческите способности на децата биват унищожавани от родителите и училището, уверени са психолозите.

Къде е силата на волята?

„Някои от най-успешните хора в САЩ така и не са завършили университет. Бил Гейтс е напуснал Харвард, Стив Джобс изоставил ученето – посочва Енио Омае, доктор на науките от Йелския университет /САЩ/ и известен по света специалист по образователни технологии. В САЩ бил проведен психологически експеримент.

Деца влезли в стая, като пред тях били сложени бонбони и им било казано, че ако потърпят 10 минути и не ги изядат, ще им бъдат дадени още. Всяко дете се държало различно.

Много от тях се опитвали да не изяждат бонбоните, докосвали ги с ръце, връщали ги обратно, обръщали се с гръб към лакомствата, но след няколко минути ги изяли. И само една малка част от децата успели да издържат 10 минути.

След много години учените потърсили информация какви са станали „опитните“ деца и как се е подредил техния живот. Установило се, че тези, които успели да издържат 10-те минути са станали по успешни в живота.

При това успехът не бил свързан с това какви оценки детето е получавало, докато е учило, какъв университет или висше учебно заведение е завършило. Напротив, училището може да убие у детето желанието постоянно да се образова и да постига успехи.

Нашите деца 15 години седят и слушат – първо учителя в училище, после лекциите в университета. Творческото начало в тях след това просто ще умре“.

Следва да се отбележи, че в България този период е дори по-дълъг 12 години до завършване на средно образование и още около 4-5 висше образование, тоест 16-17 години децата ни само стоят и слушат.

Има и друго, не по-малко любопитно изследване. Английската психоложка Джоан Фриман наблюдавала в продължение на почти 30 години деца-вундеркинди, признати от всички експерти за необикновено талантливи.

Нейните заключения се оказали шокиращи само 5 от 210 станали успешни в зряла възраст. Останалите – били или откровени неудачници или със средни доходи, работещи в сфери на дейност, в които техният талант не им е необходим.

И всичко това, защото родителите им ги лишили от детство, карайки много време да отделят за усъвършенстване.

В резултат на това децата израстнали затворени, превърнали се в умствено осакатени хора, без приятели и нямащи навици да общуват.

Приспособимите?

В това ли се крие тайната? Как да научите детето си да бъде успешно?

Успехът е много общо понятие, в различните култури и във всяко семейство в него се влага различен смисъл. Кой е по-успешен – този който има повече деца или този с по-голямата заплата или доходи?

Този който редовно дават по телевизията и пишат за него в Интернет или този който се занимава в любимите си дейности. Ако у един човек се установят свръхспособности, но той няма комуникативни способности, той може да чувства себе си напълно неуспешен.

Например, смята се, че ако детето е лидер на класа, в приятелската компания, то в зряла възраст ще пред всички останали. Но такава представа е прекалено опростена. Лидерството не е единствената стратегия за постигане на успех.

По-вярната е творческото приспособяване към ситуацията, умението човек да намира своето място в една група, своята роля, в която му е комфортно и уютно.

Как да научите детето си да бъде успешно
4.5 (89.49%) 78 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 24, 2015 17:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи