Как да научите детето си на самостоятелност

Мария
Написана от Мария март 31, 2015 12:41

Как да научите детето си на самостоятелност

Акценти:

  • Разсеяни деца
  • Учим се да говорим
  • Срамежливост и комплексираност

Свързани:

Възрастните днес се оплакват, че децата днес са прекалено инфантилни за своята възраст и изобщо не са самостоятелни. Но все пак те не са се родили такива, а ние сме ги възпитали такива.

Практически всички деца в предучилищна, а понякога и в младша училищна възраст се обличат и събличат от възрастните.

„Ние правим това по-бързо и по-добре, а детето ще започне само да се преоблича, когато порасне.“ – така да се каже възрастните не се и замислят, че навикът да се завързват връзки и да се закопчават копчета не се появява изведнъж, а е необходимо да се изгради.

Психолозите са на едно мнение по този въпрос, а именно, че 5-6-годишното дете е необходимо само да се облича и съблича.

Това означава, че още от 3-годишна възраст трябва родителите или бабите и дядовците да започнат да му показват триковете на този процес и да не му отнемат инициативата, ако то само пожелае да закопчее якето си или да си сложи панталоните.

Може би повечето от вас се боят, че детето ще прави всичко това твърде бавно и ще закъснеете за някъде. Изходът е прост – оставяйте за обличането повече време. Започвайте обличането у дома по-рано.

Водете детето си по-рано в училище или в детската градина, за да има достатъчно време да се съблече или преоблече самостоятелно.

Разсеяните деца

„Аз нямам пластилин – мама е забравила да ми го сложи в раницата“ – казва Иван в часа по домашен бит и техника. Той е във втори клас, но раницата му приготвя неговата майка.

Подобно и на много от неговите съученици. Но почти всеки начален учител по време на родителските срещи подчертава, че децата са все още малки и раниците им трябва да се приготвят от родителите.

Същевременно учениците, дори и ако са първи-втори клас, по определение те вече не са толкова малки, за да не могат да приготвят нещата си за училище.
Родителите могат и са длъжни само да контролират този процес.

Напомняйте на своето дете да сверява учебната програма с това, което е сложило в раницата си и настоявайте това да се прави преди вечеря, а не сутрин непосредствено преди училище. И ако нещо му липсва за конкретен учебен час – например не е сложило някакъв учебник или тетрадка, то вината ще е само негова.

Ако не го научите на това от самото начало, детето ви постоянно така и ще забравя и тази разсеяност ще се пренесе и в зряла възраст.

Учим се да говорим

Повечето психолози смятат, че децата не умеят да излагат ясно своите мисли и желания или съответно искания. Разбира се, на това от части може да попречи срамежливостта и комплексираността.

Но основният проблем е в това, че децата не са се научили да общуват с възрастни в различни ситуации. А ако детето не може да каже какъв проблем има, то не може и да разреши.

Например, ученик е закъснял за час по уважителна причина, но сам не е в състояние да обясни ситуацията. И в такъв случай да се обажда да търси помощ от своята майка ли? Да, понякога е необходимо потвърждение от страна на родителите. Но самата ситуация трябва, която е причина за закъснението, трябва да се изясни от самия ученик.

Как да научите детето си на самостоятелност
4.5 (89.41%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 31, 2015 12:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи