Как да научите вашето дете да лъже и защо сте длъжни да го направите

Мария
Написана от Мария юни 28, 2015 15:23

Как да научите вашето дете да лъже и защо сте длъжни да го направите

Акценти:

  • Детска лъжа - акт на непослушание
  • Лъжа - приятно
  • Сложен физиологичен процес - лъжи

Свързани:

Ако сте пораснали с мисълта, че да лъжеш не е хубаво, задължително прочетете този текст и не повтаряйте грешките на родителите си.
Психолози обясняват защо на детето му е необходимо задължително да се научи да лъже добре.

Защо?

Психолог А.Д. Евънс провел научно изследване и доказал, че децата започват да лъжат съзнателно от втората си година и правят това от чисто удоволствие. Те лъжат в ситуации, когато нищо не ги заплашва, ако истината се разкрие – на тях просто им харесва да си измислят и да си създават друга реалност.

Лъжите се превръщат в първия творчески акт за детето. Ако го разкриете и го накажете за лъжата, то със сигурност синът или дъщеря ви няма да започне да ви казва истината. Напротив, детето ще започне да лъже по-често, но по-лошо.

Децата, които лъжат от страх, за да не бъдат наказани, лъжат еднотипно, неизобретателно, често биват разкривани, това води до нови наказания и съответно нови лъжи, чието качество не се подобрява, просто се променят с възрастта.

Но ако от самото начало не превръщате детската лъжа в някакъв ужасен акт на непослушание, а точно обратното, отнасяте към нея с интерес и дори с удоволствие, вие с изненада ще установите, че детето ще започне да ви лъже по-рядко, особено когато става въпрос за някакви елементарни въпроси и когато не се страхува от това, че истината ще бъде разкрита.

Ако се придържате към този принцип детето ще започне да лъже красиво и изобретателно и този навик не само ще му помогне в живота, но ще му донесе по-голямо творческо удовлетворение. Не го лишавайте от това.

Изследване, проведено в Университета на Южна Калифорния, от група учени начело с доктор Ялинг Янг, доказало, че хората, които обичат и умеят да лъжат са средно 26% по-умни от тези, които или не умеят да лъжат или се отказват от това. Обясненията за този факт са много, но най-правдоподобните са два.

Първото е научното – лъжите от гледна точка на физиологията са много сложен процес. Когато човек лъже, той активира 2 пъти повече неврони, отколкото когато казва истината.

И между впрочем, за желаещите да отслабнат – лъжците изгарят 1.5 пъти повече калории, за да излъжат. Така те активират повече възможности на своя мозък, повече го тренират и неизбежно поумняват с течение на времето.

Второто, по-просто обяснение се заключава в това, че добрите лъжци по-лесно се концентрират и обикновено те са израсли в добри семейства, където не са били подлагани на насилие, затова че са лъгали и най-често дори изобщо не са били наказвани за периодичните им лъжи.

И освен това родителите им са им обръщали доста внимание и са им осигурили прилично образование. Затова в крайна сметка се получава, че добрите лъжци са по-умни.

Да отбележим!

Да лъжеш е приятно – така от реалния и сив свят човек се премества във вълшебен, измислен от него, в който всичко е възможно и всичко зависи само от неговото въображение. Това в най-голяма степен се отнася за децата.

Да лъжеш е полезно – вие сами знаете колко пъти днес излъгахте по време на работа. И подозирате, че ако можете да го правите добре, бихте постигнали много повече, отколкото имате в настоящия момент.

Как да научите вашето дете да лъже и защо сте длъжни да го направите
4.5 (90.31%) 64 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 28, 2015 15:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи