Как да не допускате оставането на белези

Мария
Написана от Мария ноември 26, 2015 22:15

Как да не допускате оставането на белези

Акценти:

  • Белези - рани
  • Коректори - цикатрикси
  • Пластини - силикон

Свързани:

За да се сдобием с малки рани, не се налага да полагаме големи усилия. И всеки път ние се безпокоим за това, дали ще остане на това място белег.
За щастие, предотвратяването на образуването и намаляването на размерите на белезите съвсем не е трудно.

И приведените по-долу съвети на практикуващи дерматолози ще ви помогнат.

Най-добрата профилактика на белезите и качествената обработка на раните

За постигането на тази цел ще ви помогнат следните препоръки:

1. Обработка на прясната рана или порязването. Промийте раната със студена вода. Отстранете всички камъчета или парченца с помощта на пинсета, обработена с алкохол. Внимателно със сапун измийте областта около раната.

Такива дразнещи вещества, като алкален сапун, кислородна вода, йод и спирт не помагат за обработването на неголеми рани. В такива случаи те само могат да отложат заздравяването.

2. Превръзка – препятства проникването на бактерии и мръсотията в областта на раната. Също помага за поддържане на чистота и влажност в раната през първите дни след нейното възникване. Покритата и влажната раната понижава вероятността от възникване на белези.

3. Не премахвайте образувалата се коричка. След увреждането организмът веднага започва да лекува раната. Левкоцитите защитават от бактерии, еритроцитите, фибринът и тромбоцитите създават съсирек над раната.

След известно време се превръща в коричка. Ако се премахне, то повърхността на раната може да се отвори и бактериите да проникнат в нея. И в крайна сметка да се формират груби белези.

Защо се формират белези?

Дори при идеална грижа за раната белези могат да се появят. И това се дължи на факта, че някои хора и части на тялото са по-предразположени към образуването на белези, дори и ако раната изобщо не е дълбока.

Белези най-често възникват по местата, които са подложени на най-голям натиск и напрежение. Например, гърдите и раменете са най-предразположени към образуване на цикатрикси. За профилактика на възникването им в тези областта избягвайте упражненията за горната част на тялото и вдигането на тежести.

При формирането си цикатриксите обикновено са плоски и равни, макар че и могат да се издигат над повърхността на останалата кожа. Хипертрофичните или келоидните белези се образуват в случай на прекалено интензивен синтез на колаген.

Намаляване на белезите – какво помага и какво не

• Защита от слънчево въздействие – повечето дерматолози са на мнение, че за профилактика на хипергментация и минимизация на риска от образуване на белези е необходима защита от слънцето. Средствата за защита от слънцето с цинк или титаниев диоксид помагат за справянето с ултравиолетовите лъчи от тип А и В.

• Разнообразни кремове – много продукти с витамин Е или какаово масло обещават да предотвратят появата на белези, но сериозни доказателства за тяхната ефективност засега няма. С цел коричките на раната да не бъдат влажни и да не сърбят, намажете ги с вазелин.

• Пластини със силикон – такива пластини спомагат за изчезването на белега или поне ще подобрят неговото състояние. И могат да се закупят от аптеката. За най-добър резултат пластините следва да се използват минимум 3 месеца.

• Коректор – подходящ за временно прикриване на белега. Подберете цвят, който е най-подходящ за цвета на вашия белег. Ако е розов или червен, то тогава ще е най-подходящ зеленият оттенък. Кафявият се замаскира с жълт коректор.

Как да не допускате оставането на белези
4.5 (90.16%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 26, 2015 22:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи