Как да облекчим състоянието при хипеактивен пикочен мехур

Мария
Написана от Мария септември 10, 2018 22:31

Как да облекчим състоянието при хипеактивен пикочен мехур

Хиперактивният пикочен мехур е заболяване, което е разпространено много по-силно, отколкото е прието да се смята. Около 17% от хората на средна възраст страдат от тази болест. Но малко са готови да се обърнат към лекар с този проблем. Какво следва да знаем за това заболяване и как да го избегнем?

Причини за развитие на хиперактивен пикочен мехур /ХПМ/

Хиперактивен пикочен мехур – това е патология, която се характеризира със силни и внезапни позиви за уриниране, но не е свързана с инфекции на долните пикочни пътища.

Синдромът на пикочния мехур не носи риск за здравето на живота на човека, но значително влошава неговото качество. Статистиката казва, че с това състояние са както мъже, така и жени на средна възраст.

Но дамите по-често са предразположени и в по-млада възраст.

В повечето случаи синдромът се развива самостоятелно и не е свързан с други възможни патологии. Но лекарите отнасят към причините, влияещи на появата на ХПМ, наличие на заболявания от неврологичен характер:

  • деменция, болест на Паркинсон;
  • увреждане кръвоснабдяването на главния мозък /инсулт/ и междупрешленните дискове на гръбначния мозък;

Обръщайки внимание на зачестилите позиви за уриниране, които приемат хроничен характер, следва да се премине към съответните медицински изследвания.

Те позволяват изключване на инфекциозни заболявания, диабет, доброкачествени или злокачествени образувания в органите на малкия таз. След като бъде установена точна диагноза, може да започне, може да започне съответното лечение на пикочния мехур.

Лекарите също обръщат внимание, че хората, при което е била установена тази патология често допускат редица сериозни грешки.

Смятат, че това е временно явление

Това е напълно погрешно мнение. ХПМ е болест, която се нуждае от задължително лечение. С този деликатен проблем се занимава лекар-уролог.

Сами поставят диагноза

Често жените приемат симптомите на тази патология за цистит и започват и започват сами неправилно лечение на пикочния мехур. То не само не помага, но и способства за прогресиране на заболяването и за усилване на съществуващия дискомфорт.

Не отчитат медикаментозно въздействие

В някои случаи проблемите с пикочния мехур при жени могат да свидетелстват за злоупотреба с антихистамини или с диуретици.

Симптоми на хиперактивен пикочен мехур

Наличието на синдром на ХПМ влошава сериозно качеството на живота. Целият дневен график трябва да се съобрази с възможността за бърз достъп до тоалетна. Дори звукът на течаща вода може да предизвика желание да се посети тоалетна.

За тази цел трябва сами да оценим мащаба на проблема, необходимо е да знаем основните симптоми на хиперактивния пикочен мехур при жени. Към тях се отнасят:

Императивни позиви

За тях е характерно рязко възникване на желанието за посещение на тоалетна, без постепенно нарастване на потребността от уриниране. Също е възможно безконтролно изпускане на урина, когато човек не може да стигне до тоалетна.

Твърде често уриниране

За повишената честота на уриниране е прието да се говори тогава, когато пикочният мехур се изпразва повече от 8 пъти дневно.

Чести позиви за уриниране – профилактика и лечение на пикочния мехур

Намаляването на дискомфорта при хиперактивен пикочен мехур е възможно при използване на прости методи за профилактика:

  • посещение на тоалетна при нужда – въздържанието повишава риск от развитие на пикочно-полови инфекции;
  • своевременно лечение на диабет или нервни разстройства;
  • съставяне на график за посещение на тоалетна и максимално придържане към него за трениране на пикочния мехур;
Как да облекчим състоянието при хипеактивен пикочен мехур
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 10, 2018 22:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи