Как правилно да обработвате раните, за да заздравяват те бързо и без последствия

Мария
Написана от Мария май 5, 2015 12:27

Как правилно да обработвате раните, за да заздравяват те бързо и без последствия

Акценти:

  • Инфектиране на рана - признаци
  • Заздравяне на рана признаци
  • Превръзка - необходимост

Свързани:

Как правилно да обратите една рана, така че тя да заздравее бързо и без последствия?

1.Капка кръв – добре ли е?

Кръвта очиства раната, оказвайки ѝ защитно действие.

Кръвотеченията от незначителни порязвания и ожулвания обикновено спират бързо. Но ако не желаете да чакате, можете да използвате парче марля, която е необходимо плътно да приложите към марлята.

Ако кръвта започне да се просмуква, сложете още 1 парче марля отгоре, без да отстранявате долното, за да не се възобнови кръвотечението.

2. Как да обработите една рана?

Ако се нараните – следвайте следните указания – първоначално промийте раната със студена течаща вода, ако вътре в раната има чужди тела, опитайте се да премахнете внимателно с помощта на обработена със спирт пинсета.

След това обработете раната със сапун – не със спирт, йод или кислородна вода, изплакнете и я подсушете със суха салфетка.

3. Мехлем с антибиотик

Мазилата, съдържащи антибиотици, позволяват не само да се овлажни раната, но и намаляват риска от нейното инфектиране. Мехлемът трябва да се нанесе на тънък слой.

Понякога, във връзка с прилагането на мазилото по кожата може да се появи обрив. В такъв случай употребата на мехлема е необходимо да бъде прекратена.

4. Необходима ли е превръзка

Раната във всеки случай е желателно да се превърже, тъй като това ще спомогне за избягването на нейното инфектиране и ще способства за по-бързото ѝ заздравяване. Като превръзка може да се използва медицински левкопласт.

5. Признаци на алергия към вещество в левкопласта

Ако из под левкопласта вие усещате парене, а раната ви сърби, е възможно да имате алергия към вещество, съдържащо се в левкопласта. В такъв случай е по-добре да превържете раната с бинт или да пробвате да смените левкопласта.

6. Признаци на заздравяване на раната

Веднага след нараняването в организма се активират необходимите процеси, които осигуряват заздравяването на раната. Левкоцитите в кръвта се борят с бактериите в раната, а тромбоцитите, еритроцитите и фибрина образуват кръвен съсирек, който предотвратява по-нататъшното кървене.

Процесът на заздравяне може да се съпровожда от различен род неприятни усещания, които се налага да бъдат изтърпени.

7. Изгаряне

В случай на изгаряне засегнатият участък е необходимо да бъде оставена под студена течаща вода, след това се намазва със сапун, изплаква се и се превързва. Ако се образуват мехури се обърнете към лекар.

8. Грижа за постоперативни рани

Грижата за постоперативните рани се основава на същите принципи, на които и за порязванията. Ако няма други лекарски указания, раната е необходимо да бъде превързана, а превръзката е необходимо да се сменя всеки ден. В случай на зачервяване на тъканите, появата в раната на кръв или на някакви секрети, обърнете се към лекар.

9. Признаци на инфектиране на раната

Присъединяването на инфекция се съпровожда с оток на раната, повишена температура на околните тъкани, появата на жълти или зелени секрети от раната, болезнени усещания, увеличаване на регионалните лимфни възли, втрисане, повишена температура на тялото. В подобен случай е необходимо да се обърнете към лекар.

10. Незабавно потърсете лекар, ако кръвотечението продължи повече от 10 минути

Нараненото място е достатъчно дълбоко и обширно. Нараняването е станало със замърсен предмет, раната е много болезнена, има признаци на инфекция /посочени малко по-горе/.

Как правилно да обработвате раните, за да заздравяват те бързо и без последствия
4.5 (89.09%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 5, 2015 12:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи