Как да оцелявате в неконтролируем стрес

Мария
Написана от Мария февруари 6, 2016 02:59

Как да оцелявате в неконтролируем стрес

Акценти:

  • Изместена активност - стрес
  • Неконтролируема ситуация - психика
  • Неприятности - действие

Свързани:

За съжаление, животът ни е изпълнен със стрес, който често е непредсказуем, а това означава и неконтролируем. Ако оставам на страна ситуациите в семейството, отношението на държавата към гражданите, на църквата към миряните, ще анализираме ситуацията в деловата сфера.

Най-елементарен пример – честото обновяване на програмното обезпечение на. Майкрософт постоянно пуска нови версии на операционната си система, инсталираните на нея програми също постоянно излизат с нови версии.

Повечето хора предполагат, че най-новото винаги е най-доброто. Без да обсъждаме това твърдение, да обърнем внимание, че новите версии на програмите обикновено имат нов интерфейс.

За да изпълним елементарно действие – например, да изключите компютъра, се налага да търсите и натискате съвсем други иконки, да разглеждате съвсем друго меню, чиито пунктове имат съвсем различни названия. На хората им се налага да се сблъскват с непредсказуема новост, тоест да изпитват стрес.

Това е най-простият пример за сравнително лек стрес. Работещият човек се излага на много по-силни стресови въздействия заради, да кажем, непредсказуемите кадрови решения на ръководството.

Въпреки че избягването не непредсказуеми събития е невъзможно, човек може да запази душевното си равновесие. Универсалният метод, който ни помага в това, се нарича изместена активност.

Изместена се нарича активността, която е насочена не към удовлетворяване на актуалната потребност – това е невъзможно, тъй като ситуацията е неконтролируема, а всяка друга. Най-важното е да има някаква активност.

В експеримента, който бил проведен с мишки, гризачите били обездвижени за 30 минути, като лапите им били завързани. Това предизвикало силен стрес у животните.

На половината от тях в зъбите им била дадена дървена клечка, която те гризели през цялото време на експеримента. При тези мишки проявленията на стреса били много по-слабо изразени, за разлика от тези, на които не били дадени клечки.

Следва да се отбележи, че при наказание „бой с камшици“ на престъпилия закона също се слагал кожен сноп в устата, в противен случай изтезавания би си отхапал езика.

Психическото облекчение носи всякаква изместена активност.

В експерименти с хора, на които били показвани сцени от ужасни филми, следите от въздействието били много по-слаби при тези, на които след киносеанса били давани по 25 минути да си поиграят на тетрис.

Впрочем човечеството отдавна е намерило този метод – изместена активност – спасение за психиката от пагубните последствия от невъзможността за контрол.

Това е хобито – непрофесионално занимание, с каквото и да било.
Създаването на колекции, по време на което човек се превръща в специалист, да кажем, по старинно ковано желязо, му помага да живее, въпреки скучните, досадни задължения в службата.

Разбира се, домашните любимци като хоби.

Когато милото дете се превръща в гаден тийнейджър, човек си взема куче. Ако то създава много неприятности, може да си вземе да гледа хамстери, да ги наблюдава, да им чете и да общува с други любители. Често функциите на домашен любимец се изпълняват от автомобила.

Неслучайно в английския език местоименията «she» и «he» се използват само в отношенията между хората и техните автомобили.

И така, ако усетите, че се оказвате в неконтролируема ситуация и това потиска психиката ви, в никакъв случай не лягайте на дивана в очакване всичко да се оправи от само себе си.

А станете и като за начало направете основно почистване на жилището ви.

Как да оцелявате в неконтролируем стрес
4.5 (89.86%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 6, 2016 02:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи