Септември е най-оптималното време за диети.

По това време узряват множество дарове на природата, които правят диетите не само ефективни и нискокалорични, но и много полезни за здравето.

Акцент в диетата трябва да се постави на зеленчуците.

Причината е, че са нискокалорични, в тях на практика няма мазнини и въглехидрати.

И можем да ядем по много, но приеманите калории са много малко– 800-1200, въпреки необходимостта от 2000.

Приличните количества храна и съдържащите се в тях фибри няма да ви позволяват да изпитвате глад, това означава – без лошо настроение, депресия.

Каква е ползата от подобна диета?

Есенната диета е тествана в САЩ сред здрави хора, и сред диабетици и при хора с други възрастови ограничения.

Оказва се полезна за всички.

Пълни изследвания и проби, взети от участниците в експеримента показват, че благодарение на тази диета съществено се понижава риска от развитие на рак, сърдечни и старчески заболявания.

Това се доказало от положителни изменения в биомаркерите – показатели за риска от възникване на тези заболявания.

Цикличен принцип

Оптимален резултат „есенното хранене“ се получава, ако отслабването е на прекъснат цикъл – 4 дни на диета, а после 7-8 дни обичайно хранене.

Подобни цикли могат да бъдат 7-8, в зависимост от това колко е необходимо за влизане във форма.

След 8-мия цикъл е достатъчно да се направят 1-2 разтоварващо-диетични дни на всеки 7-10 дни.

Трябва да е ясно, че след 4 дни на диета и свалени 1.5-2.5 килограма и преяждане в следващите 7-8 дни означава връщане на предишните килограми.

Следователно дори и в дните, в които не се спазват ограниченията на есенната диета, трябва да се придържате към принципите на здравословно хранене.

Препоръчително е да се ограничат въглехидратните и мазните храни и повече зеленчуци и белтъчни храни.

Според съвременните препоръки, ежедневно трябва да похапват не по-малко от 500 грама плодове и зеленчуци.

А по данни на най-новите научни изследвания, това количество по-добре да се увеличи на 800-1000 грама.

Приблизително такива са количествата и при есенната диета, но само под формата на зеленчуци, без плодове.

Плодове под забрана

От сладките дарове на природата, съзряващи в края на август и началото на есента не са за предпочитане, поне временно.

Макар и да са много вкусни и полезни въглехидратите в тях изобщо не са малко и то в такава форма, че лесно се увеличават и способстват за трупане на килограми.

По същата причина картофите трябва да се ограничат максимално – в тях има много въглехидрати и скорбяла.

Тук действа принципа – всичко, което не е разрешено, е забранено. Тези забрани са временни, само за 4 дни, но трябва да се спазват строго за постигане на резултат.

Колко и от какво можем да ядем?

Основа на „есенната диета“ са следните съчетания:

1. 500-600 грама кореноплодни

Всякакви ястия от моркови, цвекло, кромид лук, магданоз, ряпа, репичка, целина и т.н.

2. 1000-1100 грама зеленчуци

Всякакви ястия от тиквички, цукини, патладжани, всички видове зеле, домати, краставици, зелен фасул, чушки.

3. 50-60 грама растителни масла

Препоръчително е да не се нагряват и да не се използват за пържене.

4. 250-350 грама гъби

Повечето хора смятат подобни количества за прекомерни, но не е проблем да се изяде и по-малко.

Най-важното е в храната да няма други компоненти.

Важно е да се отбележи, че зеленчуците и кореноплодните могат да се приготвят на пара и да се запичат.