Японската кухня е една от най-здравословните в света.

Жителите на страната на изгряващото слънце се хранят вкусно и апетитно, а живеят и най-дълго. Качеството на живота също е високо.

Дълголетниците съхраняват силен имунитет, яснота на ума и физическа активност до последния си дъх. И основна причина за това е националната храна.

Факт!

Популярността на сушито отдавна се разпространи извън пределите на Япония.

През 20-ти век в САЩ имаше истински бум на японската кухня.

Ролцата и сушито се купуваха повече, отколкото обожаваната от много Кока-Кола. А броят поръчки суши по домовете, дори надхвърли тези на пици.

Днес тази тенденция се наблюдава и у нас.

Пикантна екзотика – защо суши е полезно?

Днес сушито и ролцата не са толкова екзотика колкото храна, богата на витамини, антиоксиданти, минерални вещества, аминокиселини и полезни мазнини.

За да се убедим в това е достатъчно да видим от какво се състои:

Ориз – източник на енергия

Оризът не само засища добре, тъй като е сложен въглехидрат, но дава енергия.

А съчетаването му с морски дарове или месо, го превръща в балансиращата съставка на хранителния режим.

Риба и морски дарове

Времената, когато мазнините се смятаха за опасни за фигурата, отдавна отминаха.

Днес е научно доказан факт, че са необходими на организма.

Защитават нервните клетки, поддържат еластичността на клетъчните мембрани, помагат за усвояването на храната.

Но има един важен нюанс – мазнините трябва да са правилни и не трябва да са повече от 30% от калорийния прием.

Водорасли – шампион по съдържание на йод

Йодът е елемент, важен не само за здравето, но и за намаляване на теглото.

Когато в организма има недостиг на йод, се преустановява синтеза на хормона тироксин, отговорен за обмяната на веществата.

Пресните зеленчуци – източници на фибри

Днес много ресторанти, в които се предлага се предлага японска кухня включват в своето меню вегетариански ястия.

Например, зеленчукови ролца.

Основни съставки на това ястие са пресните краставици, авокадо и морски зеленчуци.

Всички те могат да се похвалят с висока хранителна стойност, доколкото съдържат витамини от група В, а също А, Е и К, магнезий, фолиева киселина, минерални вещества.

Как да отслабнем на суши?

Това е нискокалорично японско ястие, с помощта на което действително може да се отслабне.

И свалянето на килограмите ще е комфортно и без глад.

Но трябва да се има предвид, че суши трябва да се яде строго с мярка, а качеството трябва да е добро.

Дневната норма за всеки човек е индивидуална и трябва да се изчислява в зависимост от теглото. За да се наядем, средно са достатъчни 2 ролца – тоест 6-8 парченца.

При отслабването не е нужно да се набляга само на суши.

Много по-полезно да променим хранителния си режим и веднъж седмично да правим разтоварващ ден за суши.

Диетолозите не препоръчват да се закуска суши, тъй като е тежка храна за началото на деня.

Но пък за обяд и вечеря е много подходящо.

Внимание!

Преди да планирате суши-отслабване. Посъветвайте се с лекар.

Суши от червени сортове риба не трябва да се консумира от хора с алергии, тъй като са възможни алергични реакции.

Пациентите с гастроентерологичните патологии трябва да са внимателни със сушито и ролцата, тъй като дразнят стомаха.