Как да отслабнем след 50-годишна възраст

Калина
Написана от Калина март 16, 2015 08:36

Как да отслабнем след 50-годишна възраст

Акценти:

  • Защо напълняваме след 50-годишна възраст?
  • Как да се отървем от излишните килограми след 50 г.?
  • Може ли да отслабнем в менопаузата?

Свързани:

85% от жените посрещат 50-годишния си юбилей с излишни килограми.

Защо се получава така и как да си върнем формата?

След навършване на 30 г. скоростта на обмяна на веществата намалява с 10% за всяко десетилетие. По този начин, заради тези 10%, обичайно теглото се увеличава и когато станете на 50 години, добавеното тегло може да бъде доста солидно.

В този етап от живота протича хормонално „преустройство“, така че процесът на натрупване на мазнини става по-активен.

В това има и някои положителни страни. Когато яйчниците намаляват своятна активност, отговорността за производството на женския хормон естроген се поема от мастните тъкани. Колкото по-активен е този процес, толкова по-леко протича периодът на критическата възраст.

При по-пълните жени, също така, е по-малък рискът от развитие на остеопороза – заболяване, тясно свързано с менопаузата. Но уви, заболяванията, предизвикани от увеличението на мастната тъкан, са доста повече.

Това са захарен диабет, атеросклероза, хипертония, проблеми с черния дроб. Затова въпросът как да поддържаме теглото в норма е от първостепенна важност. Най-напред, трябва да се помисли за промяна на хранителния режим. Храната трябва да стане по-малко калорична, но все пак да е вкусна.

Задължително увеличете консумацията на плодове, избирайте обезмаслени или нискомаслени млечни продукти, избягвайте тлъстото месо. За да не преяждате, хапвайте често и по малко.

Към 50-годишна възраст се променя и нашият начин на живот. За спорт започваме да отделяме все по-малко и по-малко време. Дори когато се занимаваме с ежедневните си дейности, не бързаме, подхождаме към всичко далеч по-рационално, отколкото на младини, подсъзнателно избираме „солиден“ модел на поведение.

За дейностите ни това е добре, но за теглото е лошо, тъй като енергията не се изразходва така интензивно, както на млади години, когато сме се стремили да успеем във всичко. Неактивният начин на живот е вреден не само за това, че изгаряме по-малко калории. Развиваме и склонност към преяждане.

Така сработва древният инстинкт: в миналото търсенето на храна е било свързано с двигателна активност, а спирането за почивка е означавало, че храната е намерена и че можем да седнем на трапезата.

Покоят на подсъзнателно ниво се възприема като сигнал, че наблизо има храна. А нея действително я има, и то в изобилие.

Така се оказва, че активното движение е прекрасен способ да стимулираме обмяната на веществата. Често и интензивно почиствайте жилището си, бъдете и активни през лятото на вилата си – ходете за гъби и ягоди, работете активно в градината и на двора.

Вместо да стоите вечер на дивана и да гледате телевизия, отидете да се полюбувате на залеза, ходете, за да „навъртате“ километри. Ходенето, плуването, карането на велосипед, заниманията във фитнеса, гимнастиката – това са идеални начини за натоварване, които ще ви помогнат да се отървете от излишното тегло и ще подобрят състоянието на сърдечно-съдовата система.

Идете, също така, на пилатес и йога, но заниманията с тях трябва да се провеждат под контрола на специалист.

Има още една причина за натрупване на тегло след 50 години и тя е психологическа. В тази възраст чувствата угасват, стихват страстите и желанията. Всичко вече се е случило. Децата са пораснали. Пада общият жизнен тонус, горещата младост си е отишла. Оредяват и нашите приятели. Все по-рядко се запознаваме с нови хора, започваме да избягваме сериозните отношения.

Уви, това върши лоша услуга на фигурата. Ниското ниво на социална активност води и до спад в настроението, както и в самооценката. Всичко това е стрес, който не ни влияе добре.

Всъщност не е трудно всичко да става по друг начин. Мъдрите китайци казват, че личният живот започва след 50 години – на децата и обществото е отдадено всичко, което може да се отдаде, настъпва време да се занимаваме със себе си.  Но именно да се занимаваме, продължавайки да търсим и да откриваме нови хоризонти. Запознавайте се с хора, намерете себе си. Така няма да имате време да се отдадете на печал по отминалата младост и да затлъстеете.

Как да отслабнем след 50-годишна възраст
4.5 (89.6%) 50 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 16, 2015 08:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи