Как да оздравите своя организъм в сезона на ягодите

Мария
Написана от Мария май 30, 2015 10:18

Как да оздравите своя организъм в сезона на ягодите

Края на пролетта и началото на лятото е времето на сочните плодове, които можем да използваме и за да подобрим здравето си и за оправяне на настроението. С какво свързваме края на пролетта и началото на лятото?

Вероятно с яркото слънце и ранно разсъмване, с възможностите за почивка и разбира се с необходимостта от разнообразяване на хранителния режим. Как да повдигнете настроението си още сега? Разбира се, като похапнете няколко ягоди.

Сезонът на ягодите започне още в началото на този месец, тоест на май и продължава принципно до началото на юли. Този период е достатъчен, за да наситите организма си с „ягодови“ витамини, да приготвите от тези плодове много ястия и блюда. Как да вземете максимума от сезона на ягодите?

Защо сезонът на ягодите може да се окаже изключително полезен за нашия организъм?

Ягодите са едно от най-ранните ягоплодни растения, тоест плодовете му узряват най-рано и съответно стават годни за консумация.

Уникалността на летните ягодоплодни растения и на ягодите включително се дължи на факта, че всички тези плодове представляват своеобразен склад на хранителни вещества.

Какъв е всъщност състава на ягодите?

Сезонът на ягодите е необходимо да използва максимално за укрепване на здравето, тъй като тези плодове се отличават със следните полезни свойства:

• Укрепване на имунитета и профилактика на простудни заболявания;
• Антибактериално и противовъзпалително действие;
• Понижаване на телесното тегло и понижаване на апетита;
• Контрол на нивата на кръвната захар;
• Диуретично средство – полезно при някои заболявания на отделителната система;
• Поради съдържанието на салицилова киселина ягодите са полезни за ставите, а това означава, че са подходящи и при ревматизъм;
• Полезни са при заболявания на черния дроб;

В състава на ягодите влизат:

• Растителни влакна – 2.2 грама на 100 грама – необходими са за правилното функциониране на червата, способства за очистване не организма от шлаки и токсини;
• Органични киселини;
• Витамин С – 60 мг в 100 грама и прочие антиоксиданти – способстват за укрепване на имунитета, за по-добро функциониране на сърдечно-съдовата система и за засилване на потенцията;
• Витамините В1, В2, В6, В9 – участват в енергийния метаболизъм и в кръвотворните процеси. Тези хранителни вещества са необходими за добрата функция на централната нервна система и на главния мозък, за синтеза на хормони, отговарящи за доброто настроение;
• Витамин Е – 0.8 грама в 100 грама – предотвратява процесите на стареенето в организма, спомага за увеличаване на мускулната издръжливост и за подобряване на сърдечната функция;
• Калций – 40 грама в 100 грама – необходим за здравето на зъбите и на скелета, оказва влияние на съсирваемостта на кръвта, на способността на мускулите да се съкращават, на възбудимостта на нервните клетки;

Как да подобрите здравето си в сезона на ягодите?

Ягодите дават плод почти в 2 месеца, а това означава, че сезонът на тези плодове може да се използва успешно за оздравяване на организма. Максимална полза от тези плодове бихте имали при условие, че употребявате ягоди редовно и система, но все пак не забравяте правилата за умереността.

Ако лекуващият ви лекар не ви е препоръчал ограничаването на консумацията на плодове можете да изяждате по 1-2 купички ягоди дневно, тоест около 200 грама и след 8-14 дни ще забележите, че здравословното ви състояние е започнало да се подобрява.

Ягодите също така са изключително полезни при заболявания на очите, тъй като съдържат вещества, които подхранват ретината и в резултат остротата на зрението се увеличава.

Как да оздравите своя организъм в сезона на ягодите
4.6 (91.58%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 30, 2015 10:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи