Как да получавате максимална полза от всяка прочетена книга

Мария
Написана от Мария август 31, 2016 16:44

Как да получавате максимална полза от всяка прочетена книга

Акценти:

  • Книги - научаване
  • Полза - максимална
  • Информация - развлечение

Свързани:

Вече нееднократно сме изучавали навиците на успешните хора и наблюденията показват, че всички обичат да четат. Но далеч не всички любители на книгите стават успешни хора.

Може би, те знаят някак специален начин на четене? В тази статия ще се опитаме да го напипаме.

Да ви убеждаваме за пореден път в ползата от четенето е напълно безсмислено занимание. Това е и така разбираемо за всички мислещи хора.

Но всяко ли четене е полезно? И как следва да четете, че когато разгърнете последната страница, да не си задавате въпроса – „За какво изобщо ми беше тази книга?“

За да получите отговори на всички тези въпроси, опитайте просто да си спомните 3 книги, които най-много са ви харесали през този месец. Добре, през тази година. Или пък 3-те най-добри книги в живота ви.

Трудно ли ви е? Всичко това е, защото за дълго време се запомнят само тези книги, които правят впечатление. Именно такива книги оставят следа в нашата душа, карайки ни да променим живота и убежденията си.

Но само от автора ли зависи как възприемаме произведението?

Не, и още 1 път, не. От автора зависи много, но далеч не всичко. Ето няколко прости трика, с помощта на които всеки човек може да направи четенето най-интересното и полезно занимание на света.

Преди четенето

Събирайте допълнителна информация. Ако четете исторически роман, отворете географският атлас и погледнете къде се случват описаните събития.

Интересувайте се от биографиите от реалните герои на книгите, слушайте музика, която те биха могли да слушат, изучавайте алтернативните гледни точки. Колкото повече се потапяте в темата, толкова повече остава в главата ви и толкова по-добре се запомня книгата.

По време на четенето

Когато четете не забравяйте за целта. Просто периодично се питайте – За какво чета тази книга?, и се постарайте да си дадете честен отговор.

Ако чувствате, че книгата не съответства на вашите очаквания – не ви забавлява, не ви учи на нищо ново, тогава прекратете това болезнено занимание.

От книгата, която четете само, за да се доберете до финала, няма да има никаква полза.

Допълнителен маркер на полезността на книгата могат да станат количеството цитати и отбелязвания, които сте изписали от нея в процеса на четене.

Ако техният брой клони към нула, това означава, че в това произведение не сте намерили нито едно нещо, което да е докоснало ума и сърцето ви.

След четенето

Прегледайте записките, които сте направили по време на четенето. И напишете по тях кратко резюме, в което можете да изброите тези мисли, факти, събития, сюжетни обрати, които са ви впечатлили най-много.

Ако ви изпълват мисли и емоции, това означава, че не сте си загубили времето напразно. Но ако замислено сбръчквате вежди над празен лист хартия, книгата явно не ви е била от полза.

Малко напомня на старите училищни методи, нима не е истина?

Но само така можете да спрете и да фиксирате получената информация, която така и ще се изпари под напора на нови книги, статии, филми, компютърни развлечения.

Четенето е едно от най-големите радости в живота. Това занимание носи огромно удоволствие и едновременно е ефективен способ за научаване на нещо ново, за получаване на нови впечатления и дори за промяна на себе си.

Как да получавате максимална полза от всяка прочетена книга
4.5 (89.47%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 31, 2016 16:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи