Как да помогнем на детето да си повиши самооценката

Мария
Написана от Мария октомври 18, 2016 15:33

Как да помогнем на детето да си повиши самооценката

Акценти:

  • Ценности - система
  • Разговори - присъствие
  • Недоволство - външност

Свързани:

На възраст 12-17 години много тийнейджъри преживяват криза на самооценката и на идентичността на личността. Недоволството от външния вид води до чувство за вина и дори ненавист към себе си и собственото тяло.

Побеждаването на тези комплекси не е по силите на тийнейджъра. Как могат да помогнат родителите?

В тийнейджърска възраст зависимостта от самооценката е прекалено голяма, много по-голяма, отколкото смятат възрастните.

Днес изискването да се отговаря на медийните стандарти за красота и да бъдеш физически съвършен оказва голям натиск върху момичетата и момчетата.

Изследванията установяват следната картина – макар и само при 19% от девойките да се наблюдава наднормено тегло, 67% са убедени, че им трябва отслабване. И зад тези цифри стоят реални проблеми.

Момичетата използват методи за отслабване, които застрашават тяхното здраве – таблетки и глад, а момчетата приемат препарати, помагащи увеличаването на мускулната маса.

Заради комплексите тийнейджърите се държат в обществото сковано, неуверено и се стараят да избягват общуване, дори с връстниците.

Децата, които слушат по свой адрес насмешки, пренасят гнева върху себе си и своите физически „недостатъци“, озлобяват се, започват да се крият.

Няма смисъл да се чака детето да израсте тези комплекси. По-добре е да се постараете да помогнете.

1. Поговорете откровено

За да разговаряте с тийнейджъра, е по-добре да разберете неговите преживявания. Спомнете си за себе си на неговата възраст и на собствените преживявания.

Срамували сте се, а може би, дори и сте ненавиждали себе си, смятали сте се за дебели, грозни.

Обръщайки поглед назад към своето детство, сме свикнали да си спомняме само хубавите неща, забравяйки за трудностите и неприятностите. И детето чувства, че в сравнение с родителите си живее неправилно.

2. Хвалете го на глас

Напомняйте в разговор как виждате детето в ежедневния живот, като подчертавате неговите най-добри страни. Това за тийнейджъра ще бъде подкрепа, от която се нуждае така.

Ако на детето му се присмиват, то става затворено, а ако на детето го хвалят и подкрепят, то се научава да вярва в себе си.
Споделете своя опит, споменете си как вие сте преживели външното влияние и сте се справили с комплексите.

Хвалете го не само за външността! Покрай комплексите около външния вид, детето е полезно да слуша от родителите похвала за своите действия.

Ценете усилията, които детето полага за постигането на целите си, а не резултата. Обяснете, че не всичко се получава така, както му се иска. Но ако се концентрирате върху всеки неуспех, това няма да ви доближи до неуспеха.

Отнасяйте се към себе си меко

Майката не трябва да критикува своето отражение в огледалото в присъствието на дъщеря си, която вече е в тийнейджърска възраст, да се оплаква от кръговете под очите, от наднорменото тегло.

По-добре е да поговори с нея как се променя тялото на момичето, колко красива е усмивката и походката ѝ. Споделете с дъщеря си разказ как и вие сте били недоволни от своята външност на нейната възраст.

Формирайте система от ценности

Обяснете на детето, че да съдиш човека по външния му вид – това е повърхностно. Не критикувайте другите в присъствието на детето, то не трябва да присъства на такива разговори или да бъде техен свидетел.

Детското съзнание е много възприемчиво, и тийнейджърът подлага себе си на критика, насочена към другите.

Как да помогнем на детето да си повиши самооценката
4.5 (90.67%) 30 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 18, 2016 15:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи