Как да постъпваме, ако всичко е против нас – съвети, които работят

Мария
Написана от Мария март 27, 2016 01:36

Как да постъпваме, ако всичко е против нас – съвети, които работят

Акценти:

  • Продуктивни тригери - цел
  • Грешки - демонстрация
  • Промени - ситуация

Свързани:

Колко често вие искрено сте желали да подобрите отношенията с роднините си, но по време на срещата не сте могли да сдържате раздразнението и да се спорили с тях?

Мислили ли сте да си легнете по-рано, но ви е попречил новият епизод на интересен сериал, а след това още един? Планирали сте да започнете диета, но сте усетили аромата на горещи понички и сте се подали изкушението? Днес имате възможност всичко да промените.

Съществува безкраен поток от вътрешни и външни сигнали, отклоняващи ви от набелязания път. Как да им противостоим и дори да ги използваме в собствена полза?

Как работят тригерите?

Това са и самите сигнали, които влияят на нашето поведение. Защо е толкова трудно да се борим с тях? Просто сме свикнали да реагираме на тях по определен начин.

За начало трябва да осъзнаем, че този процес се състои от 3 етапа – сигнал /тригер/, шаблон и награда. Например за пушача сигналът може да бъде стресът, шаблонът – употребата на никотин, а наградата – временно облекчаване на напрежението.

Най-добрият начин да се избавим от един навик – е да променим шаблона, да запазим наградата и сигнала.

Неслучайно някои хора започват да ядат много, когато спрат цигарите – това е тяхната нова реакция на стреса. Разбира се това не е най-доброто решение, тъй като вместо вкусни понички със същия успех можем да изберем бягането по стадиона или отпускащата музика.

Сега нека разберем кои още тригери присъстват в живота ни и как можем да променим своя модел на поведение.

Кои тригери ни пречат?

Неблагоприятни обстоятелства

Боксьорът и философ Майк Тайсън казва, че всеки има план, докато някой не го удари по мутрата. Пътешествайки по пътя на живота, най-често този удар получаваме от заобикалящата ни среда.

Понякога ни се струва, че целият свят е против нас. Можем да се ядосаме на касиера, който направил сметката неправилно, да вдигнем ръце, ако някой наш колега се е разболял внезапно и не ни е дал нужният отчет, да се разстроим, заради отмяна на полет. Но всичко това са неправилни реакции.

Да се сърдим на обстоятелствата е безсмислено. Това е същото като се обидим на изгоряла крушка. Няма смисъл да се огорчаваме и някого да виним за случващото се.

Трябва да се успокоим и да приемем ситуацията такава, каквато е, и да действаме в съответствие с нея.

Грешките на околните

Ваш колега прави правописна грешка в презентацията си и вие го упреквате пред всички за това? Приятел прави рискована постъпка, а вие заявявате, че в тази ситуация бихте действали по друг начин.

Да посочвате на хората техните грешки и да показвате колко сте съобразителни – това не е най-добрият начин за запазване на добрите отношения. И най-важното – така нищо няма да промените.

Ако сте се хващали в подобни реакции, научете се да се спирате навреме. Не се хвърляйте да доказвате собствената си правота, и помислете как всъщност можете да промените ситуацията и да помогнете на околните.

Продуктивни тригери

Следващата стъпка е да създадем мрежа от продуктивни тригери, водещи ви до целта. Това може да бъде всеки сигнал, предизвикващ ви да действате. Или да съставите списък с мотивиращи въпроси, на които да отговаряте всяка вечер.

Как да постъпваме, ако всичко е против нас – съвети, които работят
4.4 (88.44%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 27, 2016 01:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи