Как да предотвратим затлъстяването при децата

Мария
Написана от Мария февруари 6, 2015 16:39

Как да предотвратим затлъстяването при децата

Акценти:

  • Затлъстяване в детска възраст
  • Метаболитен синдром
  • Покачване на теглото по време на бременност
  • Недостиг на витамин D в организма на майката

Свързани:

Високите темпове на детско затлъстяване в развитите държави предизвиква сериозно безпокойство сред медицинските специалисти. Така например в САЩ разпространението на затлъстяването в детска възраст, се увеличило повече от 2 пъти за последните 3 десетилетия.

В България ситуацията не е много по-различна, за последните 10 години се наблюдава сериозно увеличаване, както на децата и подрастващите с наднормено тегло, така и на тези с метаболитен синдром и затлъстяване.

От резултатите на ново изследване, проведено от учени от университета на Саутхемптън, Великобритания, се установиха редица рискови фактори, обуславящи детското затлъстяване и британските учени твърдят, че ранното въздействие на тези фактори е възможно значително да намали риска от развитие на метаболитен синдром в детска възраст.

Групата учени под ръководството на професор Siân M.Robinson публикува резултатите от своите изследвания в The American Journal of Clinical Nutrition.
Детското затлъстяване представлява сериозен проблем на общественото здравеопазване в САЩ и като се има предвид честотата му на разпространение му в България то получените от учените данни са напълно относими и към българските деца.

По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) разпространеността на затлъстяването сред американските деца на възраст от 6 до 11 години се е увеличили от 8% през 1980 година до 18% през 2012 година, а процентът на страдащите от затлъстяване подрастващи на възраст 12-19 години се е увеличил от 5% до почти 21% за същия период от време.

Увеличаването на честотата на разпространение на затлъстяването сред децата влече след себе си и други заболявания, такива като високото кръвно налягане и високи нива на холестерола – основни рискови фактори за развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система и инсулт.

Изследване от 2007 година, проведено на деца от 5 до 17 години показа, че около 70% от децата с метаболитен синдром имат поне един рисков фактор за ранно развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Но какво може да се направи, за да се понижи разпространеността на затлъстяването в детска възраст?

Проведените по-рано изследвания показват, че някои рискови фактори, действащи в самото начало на живота могат да повлияят на вероятността от развитие на затлъстяване в по-нататъшния живот на това дете.

Така например през октомври 2013 година беше публикувано изследване доказващо, че прекомерното увеличаване на теглото на майката по време на бременността увеличава съществено вероятността от развитие на метаболитен синдром при нейното потомство.

Поради това професор Робинсън и нейният екип от учени си поставили за цел да определят как комбинацията от известни на науката рискови фактори в ранното детство влияят на вероятността от развитие на затлъстяване при определено дете в по-късния етап от живота.

За провеждането на своята научна работа учените подбрали 991 двойки „майка+дете“, които по-рано били част от друго изследване с названието Southampton Women’s Survey и определили 5 рискови фактора в ранното детство, които със сигурност са свързани с развитие на детско затлъстяване:

• Изначално затлъстяване при майката;
• Прекомерно качване на килограми по време на бременността;
• Тютюнопушене на майката по време на бременност
• Ниско ниво на витамин D при майката по време на бременността;
• Непродължително кърмене – по-малко от 1 месец след раждането

Изследователите установили, че само при 148 /15%/ от децата нито един от тези фактори не бил налице, при 330 от тях /33%/ бил налице един такъв рисков фактор, 2 били при 296 от децата /30%/, 3 при 16% от децата и при 6% били налице 4 или всички 5 рискови фактора.

Когато тези деца достигнали 6-годишна възраст при тези, при които били установени 4 или 5 рискови фактора, били с тегло с 47% над средните нива за населението и 4.65 пъти било по-вероятно да имат наднормено тегло или затлъстяване в сравнение с връстниците си, при които не установен нито един рисков фактор.

Как да предотвратим затлъстяването при децата
4.5 (90.8%) 50 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 6, 2015 16:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи