Как да предотвратите развитие на анемия по време на бременност

Мария
Написана от Мария юли 21, 2015 04:49

Как да предотвратите развитие на анемия по време на бременност

Акценти:

  • Железни препарати - назначаване
  • Наблюдаващ бременността
  • Усвояване на желязо плодове

Свързани:

Бременността се съпровожда от повишена потребност на женския организъм от полезни вещества и енергия. Тъй като обезпечеността на развиващия се плод с множество хранителни съставки зависи напълно от бъдещата майка.

Едно от разпространените състояния, възникващи на фона на бременността е анемията. Как е възможно да се предотврати нейната поява?

Защо развитието на анемия по време на бременност е опасно?

Както е известно, това заболяване се характеризира с нарушаване на образуването на еритроцити – червени кръвни телца. Именно тези клетки осигуряват доставката на кислород до вътрешните органи и тъкани.

При анемия червените кръвни телца не са в състояние пълноценно да изпълняват своята функция, тоест да пренасят кислород. Вследствие на това се развива кислороден глад на тъканите и органите.

Анемията по време на бременност може а се развива на фона на недостиг на желязо или на фолиева киселина. Това заболяване е едно от най-честите усложнения, възникващи в период на износване на плода.

Анемията е възможно да доведе до планцетарна недостатъчност, което състояние е сред основните причини за смърт на плода, недоносване и раждане на деца с по-ниска от нормалната телесна маса.

Как да предотвратите развитие на анемия по време на бременност?

Заболяването често присъства при жените и преди бременността, но те често не му обръщат дължимото внимание. В резултат много бъдещи майки към края на края на своята бременност се сблъскват с проявленията на анемията.

Затова лечението при това заболяване е необходимо да се провежда своевременно и да не се очаква нейното прогресиране и развитие на усложнения.

Ако жената няма някакви хронични заболявания и се храни правилно, то се смята, че в своя организъм тя има запаси от желязо, които могат да покрият повишените нужди в периода на бременността.

Но много жени имат заболявания, обуславящи развитието на анемия. Например, баналният гастрит е възможно да доведе до съществено понижаване абсорбцията на желязо в стомаха и така да спомогне за възникването на анемия.

Затова е важно своевременното провеждане на лечение както на заболяванията извън половата система, така и на тези на репродуктивните органи, особено в етапа на планиране на бременност.

Важно!

При планиране на бременност – 3-6 месеца преди зачеването и в продължение на целия период от износване на плода се препоръчва употребата на 0.8 мг фолиева киселина дневно – витамин В9.

За да предотврати развитието на анемия бременната жена е длъжна да се храни правилно.

В хранителния ѝ режим трябва да бъдат включени такива храни като телешко, пуешко, пилешко, говежди черен дроб, риба, елда, яйца, зелена салата, спанак и други зелени листни зеленчуци, бобови – в неголеми количества, ябълки, праскови, кайсии, стафиди, сушени кайсии.

Плодовете, особено ябълките, а също и соковете, съдържащи различни плодови киселини способстват за усвояването на желязо в храносмилателния тракт.

Профилактичното използване на специални комплекси витамини, съдържащи и желязо може да се наложи при бременните, които и по-рано са страдали от анемия, както и при за тези, чието хранене е било непълноценно, например при строгите вегетарианки, при бременните за втори или следващ път, а също при работещите жени.

Ако наблюдаващият бременността лекаря е назначил на бременната железни препарати, то те трябва да се приемат според предписаните препоръки, за да се извлече максимална полза от използването им.

Как да предотвратите развитие на анемия по време на бременност
4.6 (92.63%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 21, 2015 04:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи