Как да предпазим децата си от гастрит

Мария
Написана от Мария февруари 24, 2015 11:31

Как да предпазим децата си от гастрит

Акценти:

  • Гастрит - честота на разпространение
  • Предотвратяване на заболяването
  • Злоупотреба с вредни храни

Свързани:

Гастритът е познато на повечето от нас заболяване на стомаха, от което под една или друга форма страдат, според различни оценки, около половината от всички българи. В по-голямата част от случаите заболяването възниква още в детската възраст.

Какво представлява гастритът, от къде произхожда и как човек може да предпази детето си от него?

Сложното, многостранно, приемащо различни форми заболяване „гастрит“ всъщност представлява възпаление на лигавицата на стомаха с характерни редовни обостряния през пролетта и есента. А нелекуваният гастрит понякога прогресира в язва.

Заболяването се проявява при децата при малко по-специфичен и невинаги може да се забележи.

Ако детето започне да редовно да се оплаква тъпи или напротив, остри болки в корема, от неприятни усещания за напрежение в корема, от гадене, запек, не се храни добре и бързо се изпотява – това е сигнал да се потърси помощ от специалист по гастроентерология.

Лекарят ще направи ултразвуково изследване на коремната кухина. Ако прецени ще извърши и неприятната, но неизбежна процедура по гастроскопия, ще вземе кръвна и фекална проба.

Ако диагнозата се потвърди е наложително започването на нелеката борба за възстановяване на здравето на детето.

От къде всъщност произхожда гастритът? Децата растат, започват да ходят на училище и техните родители вече нямат възможност да следят денонощно как те /децата/ се хранят.

Основните причини за възпаление на стомашната лигавица са нередовното хранене на големи интервали от време, консумация на „суха“ храна, хранене в движение, употреба на „вредна“ храна с оцветители и консерванти, изобилие в хранителния режим на мазни или пикантни храни, а също така и тяхното еднообразие.

Причина за гастрита също така може да стане и хранителната алергия, хроничните инфекции, продължителен прием на медикаменти и това, което в последно време се поставя на първо място е влошената екологична обстановка в големите градове и стресът, на който децата се излагат на всяка крачка.

Как може да бъде предотвратен гастритът?

Всичко зависи от грижата на родителите – в семейството е необходимо да се спазват правилата за здравословното хранене и децата от най-ранно детство да бъдат на практика отглеждани с тях.

Но разбира се това трябва да се прави в определени рамки, за да се предотврати детето да започне да злоупотребява с вредните храни, когато е свободно от родителския надзор в училище. Също така родителите трябва да се стремят да приготвят разнообразни храни.

Необходимо е детето да привиква, че приготвената храна, например, на пара – по-вкусна от чипсовете, пържените картофи и вафлите и най-важното тя е по-здравословна.

Закуската не е желателно да се приготвя в движение, тъй като в такъв случай родителите прибягват до най-простите за приготвяне и не много безопасни за подрастващия организъм – сандвичи.

На семейната трапеза трябва да се обръща достатъчно внимание, за да се научи детето, че да се опитва да се храни по-бързо изобщо не е необходимо.

У нас още от 2009 г. има приета Наредба на министерството на здравеопазването, регламентираща правилата за здравословното хранене на учениците, но за българския стандарт пълнозърнестите сандвичи са на доста висока цена и затова е важно родителите да се интересуват с какво се храни тяхното дете, когато е на училище и какви храни се предлагат там.

Ако родителите разберат, че детето им няма навика да се храни в големите междучасия е най-добре да му приготвят храна от вкъщи за училище.

Как да предпазим децата си от гастрит
4.5 (89.85%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 24, 2015 11:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи