Как да прекараме летния отдих без цистит и кандидоза

Мария
Написана от Мария август 15, 2018 23:47

Как да прекараме летния отдих без цистит и кандидоза

Акценти:

 • Интимно здраве - летен отдих
 • Обостряния - интимни ласки
 • Топла вода - къпане

Свързани:

Както  показва лекарската практика, лятото в разгара на отпуските и почивките на море често се обострят редица женски заболявания. Обикновено това е свързано със силно прегряване и охлаждане на организма.

Комбинацията от тези фактори в съвкупност може да доведе до различни интимни заболявания.

Кандидоза

През лятото при жените често се обостря кандидоза и млечница. Да предизвика заболяване може:

1. Отслабен имунитет

Трябва да се има предвид, че млечницата е имуноконтролируемо заболяване. Интимното здраве на жената зависи до голяма степен от състоянието на имунната система.

Често преди идването на летния сезон жените започват да гладуват по-дълго време и да се придържат към други по-строги диети.

Всичко това се съпровожда с повишена нервозност, което затруднява подготовката на тялото за лятото. Често с наред с обикновената кандидоза лекарите откриват т.нар. стресова.

2. Къпане в басейни

В много басейни водата се хлорира прекалено много. Повишените нива на хлор убиват голяма част от микрофлората както вредна, така и полезна. Ако стане малко, започват да се развиват гъбички.

3. Тесни дрехи

Носенето на тесни протъркващи дрехи също е провокиращ фактор за кандидоза. В топлото време за предпочитане са рокли, поли.

Ако говорим за долно бельо, то трябва да бъде от натурална тъкан. От носенето на прашки е по-добре да се откажем. Между впрочем, в лекарската практика са известни случаи, когато жените се избавяли от млечницата, след като спирали да носят дънки.

Профилактика на кандидоза:

 • Рационално хранене с ядене включително и на месо;
 • Носене на свободни дрехи от памук и лен;
 • Къпането в морето е прекрасна алтернатива на басейна;
 • Спазване на елементарни хигиенни правила;

Днес кандидозата е едно от най-често срещаните заболявания, което откриват лекарите гинеколози. Ако се появи проблем, то първо трябва да се обърнем към лекар. Недопустимо е да се подлагаме на самолечение.

Цистит

В основата на цистита обикновено е спяща инфекция, например, ешерихия коли, клебсиела, ентерококи, а също и папиломавирусни инфекции.

Обостряне на заболяването може да се провокира от следните фактори:

Преохлаждане

Къпане в студена вода, особено ако в миналото сте страдали от цистити. Желателно е температурата в басейна или в морето да е около или над 23 градуса. Престой във вода при хроничен цистит не се препоръчва за повече от 10 минути.

Прегряване

През лятото е важно да се избягва прегряване на организма. В противен случай може да се стигне до топлинен удар, който да доведе до изтощаване и обезводняване на организма.

Затова при себе си трябва винаги да имаме чиста питейна вода. Слънчеви бани можем да си правим от 8 до 11 сутринта и след 16 часа вечер. Къпанията трябва да са около 10-11 сутринта, а също от 17 часа нататък.

Къпане в солено море

Често солената вода може да е провокиращ фактор за цистит. Колкото по-солено е морето, толкова по-болезнен е циститът. Ако има опасност от възникване на заболяването, по-добре е да отидем на Черно море, което не е толкова солено, за разлика от Егейско.

Алкохол в съчетание с интимни удоволствия

Половите контакти в съчетание с алкохолно опиянение могат да завършат с травма на уретрата и като следствие, поява на болни при уриниране.

Профилактика на цистит

 • Къпане в сравнително топла вода;
 • След къпане по възможност, дори да не е в солена вода, е по-добре да се вземе душ;
 • Обичайно хранене, по-добре е храната да бъде максимално лека;
 • Умерени интимни ласки при обостряния;
Как да прекараме летния отдих без цистит и кандидоза
5 (100%) 1 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 15, 2018 23:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи