Как да престанете да нервничите напразно

Мария
Написана от Мария август 30, 2015 19:46

Как да престанете да нервничите напразно

Акценти:

  • Промяна на отношението
  • Потискани негативни емоции
  • Раздразнение и напрежевие

Свързани:

На работа ни молят да оставим нервите си у дома. Вкъщи ни се говори същото. И е напълно естествено да се запитаме къде да денем своите нерви.

Известната истина гласи: „Всички болести са от нерви“. Ние всички знаем това, но продължаваме да превръщаме своя живот в безкраен поток от преживявания.

Някога обръщали ли сте внимание на това колко пъти на ден нервничите? А по какъв повод? А струва ли си този повод вашите нерви и здравето ви? От екипа на Lechenie.bg ви предлагаме да се спрете за минута и да се замислите.

Знаете ли: Кога древните лекари са открили значението нервите в организма на човека, те са ги назовали по сходство със струните на музикалните инструменти, със същата дума nervus. Оттам произхожда и фразата за дразнещи действия – „играеш ми по нервите“.

Защо нервничим?

• Причините за нервозност могат да бъдат както психологични – продължително напрежение, умора, стрес, лош и недостатъчен сън, страх, така и физиологични – нарушения на хормоналния фон, заболявания на щитовидната жлеза, на стомашно-чревния тракт и други.

Но най-често ние нервничим просто по навик. В продължение на много години у нас се е създал такъв стереотип на реагиране на външните обстоятелства – навикът да се тревожим. Тъй като едни и същи събития в живота могат да се възприемат по различен начин.

Например, разбрали сте се да срещнете с приятел в 18 часа, а той се е забавил. Може ли в този момент да започнете да нервничите, да преживявате, да ходите нервно и да гледате към часовника и да си представяте всякакви лоши неща.

А можем да седнем на пейката в парка и да се насладим на прекрасното време, да погледаме преминаващите хора, да полюбуваме на небето и да се възползваме от очакването като минута за покой и тишина. И когато вашият приятел дойде, той ще застане пред вас не със смесени чувства, а спокоен и позитивен.

• Не е маловажна е ролята в нашата нервозност да драматизираме всичко и да го превръщаме в катастрофа. Защото нашето въображение веднага рисува картини на ужас, най-лошите способи за развитието на ситуацията – малък спор в семейството – веднага мислим за развод, навикал ви е началникът – скоро ще ви уволнят, захлопва ви сърцето – това е инфаркт. Именно нашата склонност към преувеличаване често води до излишна нервозност.

• Обикновено ние нервничим или защото нещо трябва да се случи или защото вече се е случило. Тоест ние изпадаме от състоянието „тук и сега“ и се намираме или в миналото, или в бъдещето. И отново се включва нашето въображение, което украсява събитието с негативни оттенъци и навиваме себе си до пълно изнемогване.

Какво да правим?

1. Нервозността не трябва да се игнорира и да се потиска, възникващото напрежение и тревога. Тъй като негативните емоции се увеличават вътрешно, расте вътрешното напрежение и се ние се превръщаме в бомба със закъснител.

Когато напрежението достигне своя предел, всяка дреболия може да предизвика взрив от емоции, викове, крясъци, тоест абсолютно неадекватна реакция, а хронично потисканите негативни емоции, раздразнение и напрежение се превръщат в причина за много заболявания.

2. Необходимо е да промените своето отношение към случващото се и да си изградите навик за позитивно мислене. Нужно е да умеете да приемате, че едно нещо щом се е случило, така е трябвало да стане.

Как да престанете да нервничите напразно
4.5 (89.47%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 30, 2015 19:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи