Как да разберете дали имате преддиабет

Мария
Написана от Мария юли 30, 2015 02:57

Как да разберете дали имате преддиабет

Акценти:

  • Преддиабет - опасно
  • Здравословни проблеми
  • Кръвно налягане - нива на холестерола

Свързани:

Какво представлява захарният диабет тип 2 знаят практически всички, но много хора изобщо не обръщат внимание на състоянието преддиабет, което постепенно е възможно да доведе до опасно за здравето заболяване.

Отдавна е известно, че много заболявания могат да бъдат предотвратени, ако хората знаеха какви състояния и симптоми са техни признаци и че е дошло времето да обърнат по-сериозно внимание на здравето си.

Но често много от симптомите биват игнорирани и човек отива на лекар едва когато шансовете за бързо излекуване вече не са налице, тъй като заболяването или е прогресирало твърде много или е преминало в хронична форма.

Интернет изданието Medical Xpress дава някои препоръки, които помагат за ориентиране какво да правим при състояние като преддиабет.

Преддиабетът – сериозна опасност за здравето

Развитието на захарен диабет тип 2 почти винаги се предшества от период на преддиабет, по време на който нивата на кръвната захар се намират в така наречената „сива зона“, тоест когато са над нормалните, но по-ниски отколкото при диабет.

По данни на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ приблизително 1/3 от американците в зряла възраст страдат от преддиабет, но само около 11% от тези хора знаят за своето състояние.

Преддиабетът е много сериозен проблем, тъй като много от патологичните процеси, които се развиват при диабет, включително и такива като увреждания на нервите, възникване на проблем с очите и развитието на заболявания на сърцето, започват още през този период, въпреки че захарният диабет все още не е диагностициран.

Без своевременна намеса съществува твърде висока вероятност от развитие на диабет в период от 3 до 10 години.

Необходимо е също така да се знае, че при хората в преддиабетно състояние е по-висока вероятността от развитие на сърдечни заболявания и инсулт.

Рискови фактори

Преддиабетът често няма очевидни симптоми и освен това може да се развива независимо от възрастта, поради това е важно човек да знае и контролира нивата си на кръвна захар, а също и този показател при своите деца.

Това е особено важно, ако човек има някои от по-долу изложените рискови фактори, увеличаващи вероятността от развитие на диабет:

• Наднормено тегло или затлъстяване;
• Натрупване на мазнини около корема;
• История на гестационен диабет – захарна болест по време на бременност;
• Има симптоми на захарен диабет, сред които повишена жажда, често уриниране, умора и затъмнено зрение;
• Регистрирани случаи на повишено ниво на кръвната захар;

Какво може да се предприеме, за да се предотврати прогресирането на преддиабета?

Ако човек знае, че има преддиабет, той е длъжен колкото може по-скоро да промени своя начин на живот, тъй като това ще спомогне за предотвратяване прогресирането на захарния диабет, а също и ще се понижи вероятността от появата на други проблеми със здравето, в частност ще спомогне за предотвратяване на развитие на заболяванията на сърцето, инсулт, на повишаване на нивата на холестерола и на кръвното налягане.

Многобройни изследвания показват, че намаляването на телесното тегло, здравословното хранене и увеличаване на нивата на физическата активност всъщност ще спомогне за възвръщането на нивата на кръвната захар към нормалните показатели.

Ако имате опасения, че е възможно да имате някакви здравословни проблеми, то е препоръчително да се обърнете възможно най-скоро към лекар.

Как да разберете дали имате преддиабет
4.6 (92.59%) 54 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 30, 2015 02:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи