Как да разговаряте с нервен човек

Мария
Написана от Мария март 23, 2015 06:20

Как да разговаряте с нервен човек

Акценти:

  • Разговор - изнервен човек
  • Език на тялото
  • Начини за водене на разговор

Свързани:

Когато хората са нервни /а те са нервни през цялото време/ тяхното мислене се ограничава. Неврофизиолозите поясняват, че емоционалният мозък, който се е развил в резултат на еволюцията на бозайниците, губи връзка с по-високо развития рационален мозък на човека /този, който умее да улавя перспективата/.

Инстинктът подбужда да се предаде контрола на примитивната част на мозъка, която умее само да се бори и да бяга.

Човек е трудно да се въздържа – ако се поддава на тази подбуда, той може да извърши някакви импулсивни действия. В такова ограничено състояние мозъкът не възприема новите указания и със сигурност не е способен да ги следва.

Това, което трябва да се вземе предвид този, който е необходимо да организира други хора и да постига с тяхното съдействие определен резултат.

Но дори и да не сме ръководители почти на всеки от нас му се налага да разговаря или да контактува е с подобен тип, по-изнервени хора. Почти със сигурност всеки има сред приятелите или колегите си по-лесно изнервящи се хора.

Например – ако говорите на някого сякаш е ваш роб или обратно изисквате постоянно нещо от него, така ще въздействате на средния му мозък и той по-лошо ще възприема вашите думи.

Има и по-правилен способ – да се обръщате директно към човека, най-добре по име, а още по-добре да разговаряте директно с него.

Така ще понижите напрежението, ще въздействате на по-висшата част на мозъка му и той ще се открие към вас. Но трябва да вземете предвид и факта, че намеренията и интонацията ви могат да бъдат неправилно разчетени.

Как да си гарантирате, че ефективно провеждате своя разговор? Проследявайте езика на тялото – той ще ви укаже как събеседникът ви възприема езика вашите думи и интонация и как да ги променяте.

На събеседника ви му изглежда, че му говорите сякаш „през главата“, тоест леко надменно – в такъв случай той бързо би искал да прекрати такъв разговор, той се чувства обиден, защото изглежда, като че ли говорите не на него, а на някое трето лице, което може и да не присъства в помещението, в което провеждате разговора. „Какъв невежа! – ще възкликне той за себе си. “

Вашият събеседник в такъв случай ще си създаде впечатление, че го потискате. Вие му размахвате пръст в лицето и човекът отсреща може да реагира по следния начин:

1. ще се подчини, ще склони глава, ако успеете да го уплашите, тоест той ще изглежда, че сякаш иска да ви каже „Моля те, не ми се сърди“ или

2. ще повдигне брадичката си и ще присвие очи презрително и сякаш ще желае да ви каже – „Не смей така да говориш с мен!“

Този, с който разговаряте вижда, че се обръщате към него и не само към него – той кима одобрително, сякаш се съгласява: „Да, това е разумно“. Но ще направили това, което изисквате от него е вече друг въпрос.

Събеседникът ви възприема това като искрен разговор с него – в такъв случай шията и раменете са отпуснати – вие сякаш сте се приближили към него и сякаш се каните да го прегърнете като любяща майка или дядо.

Така ще убедите човека: „Всичко ще бъде добре. Ние ще се справим“. Това е езикът на приятелството и на дружбата. Използвайте този начин да разговаряте с хората, както в личния живот и когато е уместно в работата и в преговорите с бизнес партньорите.

Вашата задача, когато ви наложи да говорите с нервен човек е да подберете такъв тон и такива думи, така че другата страна да реагира в напрегнатия разговор по такъв начин, който ви е необходим на вас.

А за тази цел следете за невербалния език – колкото повече внимание обръщате на езика на тялото, толкова по-добре ще опознаете събеседника си и ще реагирате на време.

Как да разговаряте с нервен човек
4.5 (89.5%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 23, 2015 06:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи