Как да разкажете за себе си, без да изглеждате като самохвалко

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2016 21:21

Как да разкажете за себе си, без да изглеждате като самохвалко

Акценти:

  • Превъзходство - показване
  • Живот - разлики
  • Превъзходство - демонстрация

Свързани:

Има тънка граница между грамотния разказ за себе си и откровеното самохвалство. Ще споделим с вас тайните как да говорим за своите успехи и да не правим лошо впечатление на околните.

Например, Мохамед Али бил не само един от най-добрите боксьори на всички времена, но и много обичал да се хвали. Самохвалството се отразило прекрасно на кариерата на Али, но на повечето хора само им вреди.

Приписвайки на себе си твърде много заслуги, рискувате да се сторите на хората като обикновен самохвалко.

Макар че много хора допускат точно противоположната грешка – страхувайки се да изглеждат твърде нескромни, нарочно минимизират своите постижения или изобщо не говорят за тях, дори и когато ситуацията го изисква.

Например, при интервю за работа или когато се отчитат в работата.

Всичко това е от незнание как да се поднесат правилно. По-долу ще разгледаме няколко съвета как да разкажете за себе си и да не направите грешка.

1. Не правете гръмки изказвания

Когато се хвалите с нещо, директно заявявате за постиженията си. Обикновено в цвят описвате своите успехи, споделяте потресаващи подробности и изобщо не можете да престанете да напомняте на всички колко сте забележителни.

Това ви е и грешката – околните ще започнат да ви смятат за твърде високомерни и надменни. Затова и започват да ви избягват, като се пазят от вас.

Когато споделяте просто нещо с хората, би било добре да ги поканите лично да участват в процеса и по-близо да се вгледат в това, което се е случило.

Ще им позволите да се убедят, че не сте голословни, и зад вашите думи се крият реални действия. Вместо просто да заявите за своите постижения, опитайте да ги опишете, да споделите, да разкажете за тях.

Да приемем, че се занимавате с продажби.

Ако се хвалите със своите успехи, това би изглеждало така:
„Продадох 10 пъти повече, отколкото останалите мениджъри на тази компания взети заедно. А при нас те са повече от 100.“
Ако просто споделяте своите постижения, това би изглеждало така:

„Много хора мечтаят да станат лекари, адвокати, учени. Аз от малък мечтая да стана добър продавач. Днес на практика съм го постигнал. Ако ви е интересно, ще ви разкажа по-подробно. “

От приведените по-горе примери става разбираемо, че цялата разлика е в подхода. Препоръчва се информацията да се споделя с околните, а след това да се потвърждава с конкретни примери, а не просто да се изсипват на събеседниците множество непотвърдени факти.

2. Стремете се да намерите общ език с хората

Когато се хвалите, винаги подчертавате разликата между себе си и тези, с които общувате. Вашата цел в този момент се състои в това да покажете, доколко животът ви се различава от този на всички останали хора, колко сте по-добри от всички останали.

Стремите се да покажете своето превъзходство. Работите повече от останалите. По-умни сте от всички останали, освен това сте и по-хитри и по-успешни от тях.

Във вас има повече решимост и мъжество. Така се изпълвате със самодоволство. Мислите, че това на някого ще му хареса? Грешите.

Когато просто споделяте нещо с околните, вие разказвате за своите успехи, но добавяте допълнителни коментари, които обясняват как сте могли да го постигнете всичко това. Те служат да обединят вас и вашата аудитория.

Как да разкажете за себе си, без да изглеждате като самохвалко
4.5 (90.74%) 54 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2016 21:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи