Как да различите любовта от емоционалната зависимост

Мария
Написана от Мария януари 31, 2016 01:26

Как да различите любовта от емоционалната зависимост

Акценти:

  • Преследване - отношения
  • Превръщане - жертва
  • Увереност - чувство

Свързани:

Любовта е най-силното и прекрасно чувство. Оцветява дните ни в ярки краски, дарява радост и вдъхновение. Но за някои това светло усещане се изражда в емоционална зависимост, изпълвайки живота с мъчителни страдания.

На хората в това състояние постоянно ги потиска ревност, тревога, злоба по отношение на партньора. И дори в най-щастливите моменти не ги напуска вътрешното напрежение, страхът от загуба на всичко завинаги.

Как да се научите да живеете пълноценен живот и да се докарате до състояние на психическо разстройство?

При едни стабилни отношения всеки има свой собствен кръг приятели, хобита, лично пространство, възможност за личностен растеж и развитие.

Когато човек се намира в състояние на емоционална зависимост, всички негови мисли и интереси са свързани с партньора?

Оставайки сам, той се чувства психологически дискомфорт, дезориентация, скука, тъй като именно в тази връзка вижда смисълът на своя живот.

Любовната зависимост засяга жените по-често, отколкото мъжете, поради повишената емоционалност и способност да се отдават на чувствата си изцяло.

Психолозите са откроили качествата на хората, които в най-голяма степен са предразположени на подобно състояние.
Ниска самооценка – този фактор се смята най-често за виновник на нездравите отношения.

Човекът с ниска самооценка се бои да пусне партньора, поради страх, че няма да бъде харесан повече от никого и съответно ще прекара живота си в самота.

Липса на обич в детството – децата, лишени от родителска любов, а също и живеещите в непълни или неуспешни семейства, израствайки не знаят как правилно да изградят емоционални отношения със своите партньори.

Неопитност – момчетата и момичетата в юношеството, изпитвайки за първи път мъчителното чувство за емоционална зависимост, я приемат за любов и се стараят да я запазят с всички възможни методи.

Склонност към идеализъм – някои хора смятат, че любовта може да настъпи само веднъж и да продължи през целия останал живот.

За тях прекратяването на отношенията се равнява на провал, те са неспособни да оценят трезво ситуацията и да допуснат започването на нова връзка.

Основният признак на любовната зависимост – пълното разтваряне в партньора и загуба на усещания за собствено аз.

Ако жената е станала жертва на това чувство, животът ѝ става непоносим. Постоянно лошо настроение, стрес и ридание, които отслабват психическото и физическото здраве.

Поради честото нервно пренапрежение възникват грешки в работата, а общуването с приятелки се свежда до оплаквания за нещастна съдба. На мъжете им е още по-тежко, тъй като рядко споделят с околните своите преживявания.

Психолозите открояват особеностите на поведението и най-характерните постъпки на зависимите хора.

Ревност – страх от загуба на обекта на страха кара човек да започне да изпитва мъчителни страдания, когато стане свидетел на обикновен разговор с представител на противоположния пол, поглед или усмивка, предназначени за други хора.

И дори мислите за това причиняват болка.

Преследване – ако отношенията бъдат прекратени или любовта изобщо е била несподелена, то емоционално зависимият човек започва натрапчиво да демонстрира своите чувства, да преследва и да прави сцени.

И е убеден, че постъпва правилно и просто се бори за своето щастие.

Превръщане в жертва – любовта, превърнала се в зависимост, ни лишава от чувство за увереност, за самоуважение, от способността ни да отстояваме своите интереси.

Готовността на всяка цена да се задържи партньора кара емоционално зависимият човек да понася обиди, унижения и по този начин още повече да го отблъсква.

Как да различите любовта от емоционалната зависимост
4.5 (90.83%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 31, 2016 01:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи