Как да разпознаем и лекуваме студова алергия

Мария
Написана от Мария февруари 9, 2015 21:17

Как да разпознаем и лекуваме студова алергия

Акценти:

  • Студова алергия
  • Профилактика
  • Лечение
  • Хипоалергенна диета

Свързани:

Студовата алергия представлява особен вид алергична реакция, възникваща в резултат на въздействието на студа, студената вода или леда върху кожата или на части от тялото. При това се появяват неприятни симптоми във вид на обрив, сърбеж, парене, мехури и подуване на кожата.

Без адекватна терапия почти всяка форма на студовата алергия прави живота на човека в студеното зимно време изключително некомфортен.
Обикновено алергията към студа обикновено се проявява в млада възраст – от 20 до 30 години.

Симптомите на подобно алергично заболяване постепенно затихват след 5-7 години и то без особено лечение, а първоначалното обостряне е най-силно изразено.

В период на обостряне, обикновено в хладно и влажно време, за облекчаване на състоянието се назначават антихистаминови и други противоалергични средства.

Необходимо е да се премине пълен курс на изследване при алерголог и терапевт, тъй като за обострянията способстват най-често хронични инфекции в носоглътката, паразити и болни зъби.

Лечение на студова алергия

В последните години за лечение на студова уртикария се използва особен начин за въздействие – аутолимфоцитотерапия. Този метод помага на човек практически напълно да се избави от алергията или съществено да облекчи нейното проявление.

Този начин на лечение се провежда чрез инжектирането 8 последователни пъти на отделени от кръвта на пациента клетки лимфоцити. Инжекциите се поставят с интервал от 2 дни, а общата продължителност на курса е от 3 до 4 седмици. Методът е безопасен и няма противопоказания.

Допълнителни мерки за лечение на студовата алергия са системното закаляване с постепенно понижаване на температурите на външно въздействие чрез обливания, душове и фрикции. Освен това, за всеки от видовете студова алергия има методи за локално въздействие с цел облекчаване на симпомите.

Профилактика на студова алергия

При студено време и при проявление на студова уртикария е необходимо ръцете да се предпазват с топли ръкавици с памучна подплата.

Също така на дланите е нужно да се нанасят защитни средства, предпазващи кожата от прекомерно изсушаване. В случай на развитие на уртикария на кожата може да се нанасят от противоалергични мазила до хормонални средства.

При проявление на дерматит на лицето е желателно отказването от увлажняващите кремове в полза на специалните защитни, препоръчително е използването на широки шапки и лицето е необходимо да се покрива с шал.

При студова хрема, преди излизането от дома, е желателно поставянето на антихистаминови хапки в носа. В студа е необходимо дишането само през носа, като устата и носа трябва да се покриват с шал.

При конюнктивит облекчение биха донесли капките с антихистаминен компонент и преустановяването на използването на декоративна козметика – тоест гримове, червила и прочие.

При засягане на устните помагат мехлемите против сърбеж и противоалергичните, червилата са противопоказни, препоръчително е нанасянето на мазен балсам за устни и витамин А.

Най-трудна е борбата с пристъпите на студовата астма – при избор на подходящи препарати е необходима консултация с алерголог и пулмолог. В такива случаи също е много важно дишането само през носа и прикриването му и устата с кърпичка или шал.

При лечение на студова алергия е важно спазването на принципите на хипоалергенната диета, по този начин се понижават нивата в кръвта на потенциално алергенните белтъци.

По време на обострянето е препоръчително въздържанието от силно кафе и какао, шоколади, цитруси и морски дарове. Важно е също така избягването на такива храни, които способстват за отделянето на хистамин – спанак, маруля, рукола, плесенясалите видове сирена и скумрия.

Как да разпознаем и лекуваме студова алергия
4.5 (90.19%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 9, 2015 21:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи