Как да разпознаете некомпетентния лекар

Мария
Написана от Мария март 20, 2015 19:43

Как да разпознаете некомпетентния лекар

Изискванията, които предявяваме към лекарите и очакванията ни от тях са винаги високи, тъй като ние им доверяваме най-важното ни – нашето здраве. А как можете да разберете, че не трябва да се доверявате на лекуващия си лекар.

Какво издава некомпетентния лекар?

·         Той веднага ви дава да разберете, че е необходимо да му заплатите определена сума. Неговият аргумент е, че няма нищо безплатно. Не трябва да се примирявате, че между понятията „изнудване“ и „вземане на парите“ има голяма разлика.

·         Едва погледнал резултатите от изследванията ви, докторът ви заявява, че той не се доверява на тази лаборатория, където те са били направени и настоява всички до едно да бъдат направени отново там, където той ви каже. Интересното е, че най-често става въпрос за комерсиални лаборатории. Така просто вие неволно се принуждавате да хвърляте парите си на вятъра.

·         Още на първата ви консултация лекарят ви убеждава, че вашето състояние е изключително тежко, необходима ви е операция или скъпоструващо лечение. За да бъдат правени подобни изявления, те трябва да са обосновани, необходимо е да бъдат получени и проучени резултатите от допълнително назначени изследвания и едва след това внимателно трябва да обясни и аргументира позицията си.

·         Поставена ви е диагноза и ви е назначено лечение, но и след неговото приключване не ви е станало по-добре и симптомите ви са се запазили. Добрият лекар е длъжен аргументирано да ви обясни, защо се е случило така – неправилно сте приемали лекарството, например. Никакви обяснения от рода на „болния се противопоставя не лечението “ и „това е нормално“ не биват възприемани сериозно. Лекарят е задължен да обясни защо назначеното от него лечение не действа.

·         Попадате в следната ситуация, в която лекуващият ви лекар настоява лекарството, което ви е изписал с рецепта да бъде купена от конкретна аптека. По-скоро той се занимава с така наречената „рецептурна заработка на доходи“. Макар и тези указания да не е задължително да повлияят на лечението ви, но има вероятност да ви изпишат не този препарат, който ви е необходим.

·         Лекуващият ви лекар не може да ви постави диагноза, въпреки че ви е назначил най-разнообразни изследвания, но резултатите от тях не му помагат да си изясни какво се случва със здравето. Това е напълно възможно, макар и много рядко, и в такъв случай лекарят ви е задължен разбираемо да ви обясни защо му е трудно да диагностицира подобно състояние и у него са се породили сериозни съмнения. Ако вместо да ви обясни всичко на обикновен и понятен език, лекуващия ви лекар започне да ви засипва с термини и заучени думи – бъдете особено внимателни и се ориентирайте към търсенето на друг лекар.

·         Ако докторът ви не е в състояние още на следващия ви прием, не е в състояние да ви разпознае, не е погледнал резултатите от изследванията, които сте му оставили, бърка ви с други пациенти и така нататък. Друг вариант е той да се суети, да е несериозен, да е неуверен в своите действия и думи, постоянно променя гледната си точка.

Другата гледна точка

Колкото и да е странно, въпросът за това какъв е необходимо да бъде добрият лекар, си задават не само пациентите. С голям международен успех се ползва книгата на хирурга Джордж Леметра „Как да избера добър лекар?“

Как да разпознаете некомпетентния лекар
4.4 (88.7%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 20, 2015 19:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи