Как да разпознавате ранните зеленчуци, в които се съдържат нитрати

Мария
Написана от Мария юни 3, 2015 07:48

Как да разпознавате ранните зеленчуци, в които се съдържат нитрати

Акценти:

  • Ранни зеленчуци - вредни
  • Минерални торове - натрупване
  • Концентрация на нитрати

Свързани:

Ранните зеленчуци изглеждат много апетитно, но могат да навредят на вашето здраве. Как да избирате „витамини“ без нитрати и друга химия.

Ранните зеленчуци, които всички с нетърпение очакват през пролетта, могат да бъдат смъртоносни.

И всичко това се дължи на факта, че недобросъвестните земеделски производители в опит да ударят джакпота с високите цени на първите оранжерийни зеленчуци, безмилостно ги подхранват с минерални торове – нитрати като по този начин ги стимулират да растат по-бързо и да станат по-големи.

Разбира се, всеки нормален човек желае да се научи как да разпознава пълните с нитрати зеленчуци още преди да плати за тях на продавача. Но всъщност се оказва, че това не е толкова лесно.

На първо място, защото определянето кои зеленчуци са пълни с нитрати е доста сложно. Само при някои от тях е възможно да се заподозре, че в тях има химия по променения им цвят.

На второ място, приборите, определящи съдържанието на нитрати в плодовете и зеленчуците, не диференцират различните видове соли, тоест не притежават функционалността да отличават солите на минералните торове от другите видове соли.

Всеки, който си е закупил такъв прибор, може да се убеди в това самостоятелно, като проведе лесен експеримент. Отрязва парче от любимия си плод – например ябълка и измерва с прибора количеството на нитратите в нея.

След това насолява плода с обикновена трапезна сол, дава ѝ възможност да се абсорбира, а след това въвежда сондата на замерващия нитратите прибор в парчето ябълка. На дисплея на уреда се наблюдава повишение на концентрацията на нитратите, въпреки че плодът не е поръсен с нитрати, а със сол.

Това всъщност е най-голямата трудност при определяне на нивата на нитратите в зеленчуците. Но въпреки това е възможно нещо да се направи.

Определяне на нитратите по цвета

В някои случаи това е възможно. Например, да вземем магданоза. Неговият истински цвят е нежно зелен. А ако се е „наял“ с нитрати, придобива тъмнозелен цвят. И такъв не следва да купувате.

Запомнете – зеленчуците, които акумулират нитрати в най-големи количества са магданоз, морков, червено цвекло, картофи, зеле, портокали – за тях е доста спорно, тъй като е установено, че съдържащата се в тях киселина не позволява отлагането на минерални торове, а още повече портокалите са плодове на дървета.

Продължаваме със списъка на плодовете и зеленчуците, натрупващи в най-много нитрати – круши, соя, фасул, грозде, маруля, царевица, ряпа, пъпеши, целина и черна ряпа.

Определяне на нитратите по петната

По кожата на картофите и тиквичките често се образуват петна със зелен или жълт цвят. Това също е сигнал за опасност, в зеленчуците са натрупани вредни вещества. Без значение какви са плодове и зеленчуци със зелени и жълти петна не следва да се купуват.

По какви места се натрупват зеленчуци

При повечето плодове и зеленчуци не е възможно определянето концентрацията на нитрати. Следователно за тази цел ще ви наложи в собствената ви кухня да съвместявате 2 професии – на готвач и на хирург.

За да умеете не само да приготвяте храната, но и да изрязвате от нея всичко излишно. И затова е необходимо да знаете по кои места се натрупват нитратните съединения.

В зелето например отровите се натрупват във вътрешната част. Най-вредната му част е стъблото. То в никакъв случай не следва да се яде, дори ако гледате зеле във вашата градина.

Как да разпознавате ранните зеленчуци, в които се съдържат нитрати
4.6 (91.43%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 3, 2015 07:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи