Как да реализирате работния си потенциал на 100% – топ 4 начина

Мария
Написана от Мария октомври 17, 2016 23:11

Как да реализирате работния си потенциал на 100% – топ 4 начина

Акценти:

  • Самореализация - ниво
  • Проблеми - определяне
  • Принос - занимание

Свързани:

Съвсем не е задължително да сменяш фирмата или сферата на дейност, за да започнеш по друг начин да се отнасяш към своята работа.

Може да реализираш своя потенциал и на старото място. 4 основни начина ще ви помогнат да повдигнете нивото на самореализация и да оцените колко сте доволни от текущото си положение в работата.

1. Вдъхновявайте се от работата

Вдъхновението забележително влияе на качеството на работата, а също и на нашето отношение към нея. За повечето хора е важно мисията на компанията, в която работят да ги вдъхновява.

Запитайте се дали с гордост говорите за своето работно място, дали ви вдъхновяват колегите и ръководителят, вдъхновяват ли ви тези проекти, с които се занимавате.

Но дори ако не изпитвате вдъхновение, това съвсем не означава, че е време да си търси ново място. Постарайте се да промените своята представа за работата, за това как е започнала да ви вдъхновява.

След това споделете с колеги, за да вдъхновите и тях.

2. Създавайте полза

Запитайте се дали благодарение на собствените ви навици, можете да внесете някакъв принос? Могат ли силните ви страни да помогнат за решението на текущите проблеми на вашия екип?

Може да сте много талантливи, но е възможно навиците ви да не са необходими на вашата организация към настоящия момент или ситуация.

Понякога в такива случаи се налага придобиването на нови навици. А понякога може да се окаже, че е по-добре да намериш друго място, където да допринесете повече.

3. Целете да получите уважение

Необходимо е да чувстваме, че ни уважат талантите и уменията. Това не е съвсем същото, че да бъдем полезни. Възможно е значително да подпомагате развитието на вашата организация, но ако това не се цени, тогава чувствате разочарование и раздразнение.

Разбира се, да се сдобиете с уважение, е необходимо време. Ако едва сте започнали кариерата си и се запознайте с различните аспекти на работата ви, необходимо е време, за да се почувствате уверено и да вършите работа на това ниво, което заслужава уважение.

Естествено, ако сте се оказали в ситуация, когато някой в работата проявява към вас неуважение, незабавно се обърнете с този проблем към ръководството.

4. Развивайте се

Необходимо ни е да осъзнаваме, че се учим и се развиваме, за да не се потопим в рутина. За да растем и се усъвършенстваме всеки ден.

Например, като придобиваме нови технически знания, да се учим да разрешаваме конфликти или да подобряваме своите навици за междуличностно общуване.

На професионалното израстване може да влияе не само това как се оценява нашата дейност в текущата ни работа. Сами си помагаме да се развиваме, като си представяме какво искаме да постигнем след година две, и планирайки какво трябва да научим за това.

Как да повишим нивото на самореализация?

• Помислете кой от колегите ви вдъхновява, и поговорете с него. Попитайте го, какво го вдъхновява, възможно е това да ви помогне и на вас.
• Опитайте да определите конкретните проблеми на вашия екип и помислете, как можете да помогнете да се разрешат.
• Ако колегите не се разбират от вашата сфера на дейност, обяснете им каква е същността на вашата работа. Тъй като те могат по-добре да си представят с какво се занимавате, и да оценят вашия принос.

Как да реализирате работния си потенциал на 100% – топ 4 начина
4.4 (88.2%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 17, 2016 23:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи