Как да съхраните ума ясен, когато ви промиват мозъка

Мария
Написана от Мария декември 20, 2015 22:06

Как да съхраните ума ясен, когато ви промиват мозъка

Акценти:

  • Промиване на мозъци - метод
  • Използване в рекламата
  • Жизненоважни потребности - страх

Свързани:

По света трудно може да се намери човек, който поне веднъж да не се оказвал жертва на манипулиране.

За колкото и умни да се смятаме, всеки от нас си спомня как и то не веднъж, не два и дори не десет, се е поддавал на молбите на мошеници, например на цигани или на екстрасенси, на реклами, на политическа пропаганда.

И все пак е добре, ако можем да забравяме тези неприятни моменти, но понякога те много сериозно могат да повлияят на живота ни.

За да запазим ясен ума и да не допускаме разрушаване на отношенията с най-близките, да започнем масово да „унищожаваме“ приятелите си в социалните мрежи, е важно да не се поддаваме на заблудата на внушаваните ни отвън „знания“. А за тази цел ще се опитаме да разберем как действа механизмът на „промиване на мозъци“.

Промиване на мозъци – как това работи?

За първи път терминът brainwashing употребява в своя сензационна статия, публикувана във вестник във Маями, Флорида, журналист и сътрудник на отдела за пропаганда на ЦРУ.

Той буквално превел на английски китайският израз „си-нао“ – „промиване на мозъци“ – така казвали на методите на принудителното убеждение, с които изкоренявали от китайците, възпитани в епохата преди революцията, феодалния тип мислене.

По-късно подробно било описано как по време на Корейската война, която се водела между северната и южната част на Корея, китайските комунисти в управляваните от тях лагери за военнопленници успявали да постигнат дълбоки поведенчески изменения у американските войници, като с психологическо и физическо въздействие се разрушавала тяхната индивидуалност, преиначавал се целият техен светоглед.

При манипулиране на масовото съзнание физически методи не се използват, но на ход е същият този „трикомпонентен“ механизъм – изключване на разума – понижаване на критичността на мисленето, предизвикване на страх – създаване на опасност и предлагане на изход чрез представяне на спасителя.

Изключване на разума

Обикновено човек доста критично възприема получаваната информация. Хората инстинктивно се съпротивляват на новото, нищо не приемат на доверие.

Например, в детайли оглеждаме обувките, които се каним да купим, миришем храната, преди да я сложим в устата, с подозрение се отнасяме към новостите.

Но при зомбиране нашият разум вече не работи, и ние сме готови да повярваме в каквото ни кажат. Защо се получава така? Нашият реалистично настроен възрастен биват превърнат в изплашено дете.

Критичността се изключва и всички други средства за защита на личността. И ние започваме да оперираме с образи и с „факти“, които са изкуствено създадени и натрапени ни от социалната митология.

Както се казва – „много хора приличат на колбаси, с каквото ги напълнят, това и носят със себе си“.

Предизвикване на страх

Как рационално мислещият възрастен се превръща в доверчиво дете? Като се създава опасност за неговите базови потребности.

Най-сериозният пример е промиването на мозъците на американските военнопленници в корейските лагери или хората, попаднали в секти.

Първоначално човек напълно се изолира от обичайното си обкръжение и от алтернативните източници на информация, за да не се подкрепя предишните си убеждения и жертвата изпада в пълна зависимост от новите си стопани.

Впоследствие идва редът на жизненоважните потребности на човека – бива лишен от храна, сън, елементарни удобства. Много бързо той остава без воля и изпада в състояние на безпомощност, ценностите и убежденията минават на втори план.

Колкото и парадоксално да звучи, но този метод се използва и в рекламата.

Разбира се, не ни лишават от храна, вода или сън, но ни потапят във въображаем свят на глад, жажда, недостиг на най-необходимото – колкото по-талантлива е рекламата, толкова по-достоверни са образите на хората, измъчени от недоспиване, сексуална неудовлетвореност, глад, жажда, така ние бързо се превръщаме в изплашеното дете и се подчиняваме на властта на този, който ще ни избави от мъките с помощта на например картофени чипсове, дъвки с нов вкус, газирана вода.

Как да съхраните ума ясен, когато ви промиват мозъка
4.6 (91.58%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 20, 2015 22:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи