Как да съставяме списък със задачи за продуктивност на макс

Мария
Написана от Мария септември 7, 2016 21:47

Как да съставяме списък със задачи за продуктивност на макс

Живелият миналият век Айви Ли имал репутация на експерт по въпросите на продуктивността. Разработеният от него метод за планиране на задачи се доказал на практика и донесъл на автора му голяма сума пари.

Подход на Айви Ли към управлението на задачите

По време на 15-минутните беседи с ръководители на големи компании консултантът споделял най-простият метод за постигане на максимална продуктивност:

1. В края на всеки работен ден си записвайте 6-те най-важни дела, които трябва да изпълните през следващия ден. Не надвишавайте това количество.
2. Подреждайте записаните задачи по реда на тяхната важност.
3. В началото на всеки работен ден се концентрирайте на първата точка от този списък. Доведете започнатото до края, едва след това преминете към следващата точка.
4. Постъпвайте по същия начин с останалите дела от списъка. В края на деня прехвърляйте незавършените дела в нов списък от 6 дела за следващия ден.
5. Повтаряйте този процес ежедневно.

Стратегията се оказва много проста, и Майкъл Шваб, един от най-богатите хора в света в края на Първата световна война, собственик на най-големите по онова време стоманодобивно и корабостроително предприятия, който се стремял да бъде винаги преди конкурентите, и неговият екип решили да я пробват.

3 месеца по-късно бизнесменът бил толкова впечатлен от резултати, че отново извикал Айви Ли в офиса си и му написал чек за 25 000 долара, което е еквивалент на 400000 долара днес.

Защо толкова прост метод работи?

1. Максимално опростява управлението на служебните дела

Критиците определят такива стратегии като твърде повърхностни и неотчитащи всички тънкости на живота. Какво може да се направи, ако се случи нещо непланирано?

Нима не е по-добре да се използват предимствата на високотехнологичните инструменти? Но трудността на решенията – това е именно това, което затруднява работния процес.

Просто ги игнорирайте, ако това е възможно, ако не – захващайте се с тях и се връщайте към списъка с приоритети колкото се може по-рано. Използвайте прости правила, за да решавате комплексни задачи.

2. Заставя ни да вземаме нужните решения

Едва ли в числото 6 е заключена някаква магия. Със същия успех можем да се концентрираме върху 5 задачи ежедневно. Всеки трябва сам да определя предела на своите възможности и да го отчита.

Когато човек е изпълнен с множество идеи, най-доброто, което може да направи, е да избере най-важното и да отложи всичко останало.

Самоограничението може да носи само полза. Ако не сме фокусирани върху нещо конкретно, тогава постоянно ще сме разсеяни.

3. Помага да започнем

Най-голямото препятствие по пътя към целта, това е началото. Може да ви е трудно да се отървете от обятията на дивана. Но, ако започнете да бягате, ще ви е много по-лесно да завършите тренировката.

Методът Ли ни кара да определяме задачите една нощ преди тяхното изпълнение, което помага да се настроим за работния ден от по-рано.

4. Учи да бъдем последователни

Съвременното общество обича изпълнението на множество задачи едновременно. Въпреки разпространеното мнение, да станеш по-зает не означава да си по-добър.

Напротив, по-малкото количество приоритети повишава продуктивността. Ако проследите специалистите във всяко едно нещо – атлети, артисти, учени, педагози или ръководители, ще видите тяхната обща черта, съсредоточени са върху важното. Това лесно може да се обясни.

Не можете да преуспете в едно, ако се разсейвате от 10 дни други неща.

Как да съставяме списък със задачи за продуктивност на макс
4.5 (89.6%) 75 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 7, 2016 21:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи